Jídlo a pití
Anketu Grand Restaurant vyhrála Terasa U Zlaté Studně
zdroj: styloverestaurace.cz
Praha | Vítězem ankety hodnotící české restaurace Maurerův výběr Grand Restaurant se stala pražská Terasa U Zlaté Studně. Druhé místo získala pražská restaurace Alcron. Výsledky dnes zveřejnily Hospodářské...
noviny. Oba nejoceňovanější podniky se v minulých ročnících ankety dostaly do první desítky a Terasa U Zlaté Studně v anketě zvítězila už v roce 2011. Nováčkem mezi nejlepšími deseti je naopak letos třetí Farma Košík z obce Tuchom na Nymbursku.
"Sedm let máme skoro stejný tým. Vytvořilo se tu zázemí, které všem vyhovuje, taková vnitřní pohoda. To se poté odráží na naší práci a pocitu i hosta," řekl ČTK šéfkuchař vítězné restaurace Pavel Sapík. Přestože jím vedená restaurace se na špičce různých gastronomických soutěží umísťuje pravidelně, nejde říci, že by se z takovýchto úspěchů stávala rutina. Každé významné ocenění je jednak dovršením úspěšného roku, ale rovněž závazek, protože očekávání hostů jsou tím pádem vyšší.
Kromě ocenění v Grand Restaurant si vítěz ankety váží i ocenění cestovatelského serveru Trip Advisor, kde se rovněž dlouhodobě drží na špici. Mimo jiné i tato ocenění zvyšují návštěvnost podniku, ve kterém je v současnosti nemyslitelné získat stůl bez předchozí rezervace. Zejména v létě je potřeba stůl rezervovat tři týdny až měsíc dopředu, dodal Sapík.
Z mimopražských restaurací se v anketě letos mezi prvními deseti umístil i brněnský podnik zaměřený na mořské speciality Koishi fish & sushi, který zvítězil v roce 2012 a letos byl čtvrtý. Restaurace hotelu Promenáda v Karlových Varech skončila devátá a hned za ní v pořadí je zámecká restaurace Piano Nobile z hotelu Chateau Mcely, která zvítězila loni.
Ankety se zúčastnilo téměř 600 hodnotitelů, kteří české restaurace posuzují tajně a na svoje náklady. Na základě jejich hodnocení vzniká gastronomický průvodce, který jeho vydavatel Pavel Maurer založil v roce 1997 pod názvem Gurmán. Jeho cílem je přinášet o restauracích ověřené informace.
Prvních deset restaurací:
Terasa U Zlaté Studně, šéfkuchař Pavel Sapík, Praha |
Radisson Blu Hotel, Alcron, šéfkuchař Roman Paulus, Praha |
Farma Košík, šéfkuchař Václav Košnář a Vladimír Plaček, Tuchom |
Koishi fish & sushi, šéfkuchař Petr Fučík, Brno |
Le terroir, šéfkuchař Jan Punčochář a Pavol Pavlík, Praha |
Bellevue, šéfkuchař Petr Bureš, Praha |
Essensia, Mandarin Oriental hotel, Prague, šéfkuchař Jiří Štift, Praha |
La Degustation Boheme Bourgeoise, šéfkuchař Oldřich Sahajdák, Praha |
Promenáda, šéfkuchař Milan Kladívko, Karlovy Vary |
Chateau Mcely, Piano Nobile, šéfkuchař Jan Štěrba, Mcely |
Zdroj: Hospodářské noviny
Zdroj: ctk.cz
Poslat článek
Nyní máte možnost poslat odkaz článku svým přátelům:
Souhlasíte s přijetím eura?
42.6% |
||
| ||
27.6% |
||
| ||
15% |
||
| ||
14.8% |
||
|
Politika
-
- První trojstranné jednání českého Senátu se Saskem a Bavorskem
- Miloš Vystrčil: Je zapotřebí být k sobě upřímní a více konat
- Premiér Petr Fiala na pracovní cestě v USA
- Senátní delegace na celoevropském business fóru podpořila české podnikatele
- Zákon o podpoře v bydlení přispěje k řešení bytové nouze
- Více z rubriky politika
Zajímavosti
-
- Radim Pařík obsazuje žebříčky bestsellerů s knihou „Empathetic Leadership“
- Z festivalových pódií přes červený koberec až do Rudolfina
- Adélka Hurníková: Nový Zéland si zachoval ráz nedotčené přírody
- Po třiceti letech na místě činu
- Navrhněte Osobnosti roku 2023 Ústeckého kraje
- Více z rubriky zajímavosti