Anketu Grand Restaurant vyhrála Terasa U Zlaté Studně - Jídlo a pití - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Jídlo a pití

Anketu Grand Restaurant vyhrála Terasa U Zlaté Studně

zdroj: styloverestaurace.cz

Praha | Vítězem ankety hodnotící české restaurace Maurerův výběr Grand Restaurant se stala pražská Terasa U Zlaté Studně. Druhé místo získala pražská restaurace Alcron. Výsledky dnes zveřejnily Hospodářské...

 

noviny. Oba nejoceňovanější podniky se v minulých ročnících ankety dostaly do první desítky a Terasa U Zlaté Studně v anketě zvítězila už v roce 2011. Nováčkem mezi nejlepšími deseti je naopak letos třetí Farma Košík z obce Tuchom na Nymbursku.
    "Sedm let máme skoro stejný tým. Vytvořilo se tu zázemí, které všem vyhovuje, taková vnitřní pohoda. To se poté odráží na naší práci a pocitu i hosta," řekl ČTK šéfkuchař vítězné restaurace Pavel Sapík. Přestože jím vedená restaurace se na špičce různých gastronomických soutěží umísťuje pravidelně, nejde říci, že by se z takovýchto úspěchů stávala rutina. Každé významné ocenění je jednak dovršením úspěšného roku, ale rovněž závazek, protože očekávání hostů jsou tím pádem vyšší.
    Kromě ocenění v Grand Restaurant si vítěz ankety váží i ocenění cestovatelského serveru Trip Advisor, kde se rovněž dlouhodobě drží na špici. Mimo jiné i tato ocenění zvyšují návštěvnost podniku, ve kterém je v současnosti nemyslitelné získat stůl bez předchozí rezervace. Zejména v létě je potřeba stůl rezervovat tři týdny až měsíc dopředu, dodal Sapík.
    Z mimopražských restaurací se v anketě letos mezi prvními deseti umístil i brněnský podnik zaměřený na mořské speciality Koishi fish & sushi, který zvítězil v roce 2012 a letos byl čtvrtý. Restaurace hotelu Promenáda v Karlových Varech skončila devátá a hned za ní v pořadí je zámecká restaurace Piano Nobile z hotelu Chateau Mcely, která zvítězila loni.
    Ankety se zúčastnilo téměř 600 hodnotitelů, kteří české restaurace posuzují tajně a na svoje náklady. Na základě jejich hodnocení vzniká gastronomický průvodce, který jeho vydavatel Pavel Maurer založil v roce 1997 pod názvem Gurmán. Jeho cílem je přinášet o restauracích ověřené informace.

 

Prvních deset restaurací:

Terasa U Zlaté Studně, šéfkuchař Pavel Sapík, Praha
Radisson Blu Hotel, Alcron, šéfkuchař Roman Paulus, Praha
Farma Košík, šéfkuchař Václav Košnář a Vladimír Plaček, Tuchom
Koishi fish & sushi, šéfkuchař Petr Fučík, Brno
Le terroir, šéfkuchař Jan Punčochář a Pavol Pavlík, Praha
Bellevue, šéfkuchař Petr Bureš, Praha
Essensia, Mandarin Oriental hotel, Prague, šéfkuchař Jiří Štift, Praha
La Degustation Boheme Bourgeoise, šéfkuchař Oldřich Sahajdák, Praha
Promenáda, šéfkuchař Milan Kladívko, Karlovy Vary
Chateau Mcely, Piano Nobile, šéfkuchař Jan Štěrba, Mcely


    Zdroj: Hospodářské noviny

Zdroj: ctk.cz

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Zajímavosti  

 » Zdraví  » Jídlo a pití