Jídlo a pití
Crum se chtěl pomstít nespokojenému zákazníkovi a vymyslel chipsy
zdroj: nuevoprogreso.cz
New York | Pro odborníky na zdravou výživou jsou noční můrou, současně jsou ale po celém světě jednou z nejoblíbenějších pochoutek. Málokterá potravina vzbuzuje tolik emocí, jako smažené bramborové...
lupínky, neboli chipsy. Jejich konzumace škodí zdraví a vede k obezitě, hlásají jejich odpůrci. Řada lidí jim ale i tak nedokáže odolat a spousty jejich milovníků hovoří dokonce o závislosti. Podle nejrozšířenější teorie usmažil první chipsy americký kuchař indiánského původu George Crum před 163 lety, v roce 1853.
Crum, jehož otec byl Afroameričan a matka pocházela z indiánského kmene Huronů, byl kuchařem v luxusním hotelu Moon's Lake House u města Saratoga Springs ve státě New York, kde se v roce 1828 narodil jako George Speck. Některé zdroje uvádějí, že se narodil v roce 1922, jméno Crum, které občas používal jeho otec, přijal později.
Za jeho slavným objevem stála nespokojenost jednoho zákazníka, který Crumovi několikrát vrátil objednané opečené brambory s tím, že jsou moc tlusté. Cruma to tak rozčílilo, že brambory nakrájel na tenoučké plátky, které osmažil na oleji a osolil. K překvapení Cruma byl z nich dosud nespokojený zákazník nadšený.
Restaurace následně brambůrky zařadila do jídelníčku a začalo se jim říkat Saratoga Chips. Z Cruma se stal uznávaný kuchař a v roce 1860 si otevřel vlastní restauraci Crum's House. Crumův podnik fungoval až do roku 1890, v roce 1914 Crum zemřel.
Sláva brambůrek se začala po Spojených státech i po celém světě šířit od počátku 20. století. K jejich rostoucí oblibě pomohly stále nové a nové příchutě a tvary i inovace v balení, díky kterým se zachovávala čerstvost a křupavost brambůrek. Původní voskovaný papír vystřídal celofán, od soli se přešlo k nepřebernému množství příchutí. V Británii jsou například oblíbené octové chipsy.
Zatímco vynálezce brambůrek svůj produkt prodával jen ve své restauraci, jako první začal chipsy prodávat v obchodě v roce 1895 William Tappendon z Clevelandu. Od 20. let nahradilo ruční krájení brambor strojová výroba a první celonárodně známou značkou brambůrek se ve Spojených státech stala Lay's, kterou v roce 1932 založil Herman Lay. Za průkopníka v ochucování brambůrek je považován Joe "Spud" Murphy, zakladatel společnosti Tayto. Tento Ir začal jako první vyrábět a prodávat sýrové a cibulové chipsy.
Zdroj: ctk.cz
Souhlasíte s přijetím eura?
34.2% |
||
| ||
28.7% |
||
| ||
19.5% |
||
| ||
17.7% |
||
|
Politika
-
Kancelář Senátu a NÚKIB posilují spolupráci v oblasti kybernetické a informační bezpečnosti
- Senátoři schválili 87 nominací na státní vyznamenání
- V Senátu o výsledcích prvního občanského parlamentu o médiích a demokracii
- Konference předsedů parlamentů EU: Trvající podpora Ukrajiny je nadále náš společný zájem
- Oslavy Dne osvobození v hlavním městě
- Více z rubriky politika
Zajímavosti
-
Nebezpečná klíšťata se šíří Českem. Velcí kopytníci jejich počty snižují
- Láska kvete v každém věku
- Rozmanitost rostlin pomáhá ukládat uhlík do půdy, ale ne všude stejně
- Nejlepší studenti si odnesli slávu i hodnotné ceny
- Dům přírody Žďárských vrchů patří mezi neobjevené skvosty roku 2025
- Více z rubriky zajímavosti