Jídlo a pití
Brněnští vědci pracují na nové odrůdě zdravé pšenice s modrými zrny, chléb z ní může být do tří let
zdroj: archiv Metropolu
BRNO | Brněnští vědci začali pracovat na výzkumu nové odrůdy pšenice s modrými zrny, které obsahují silné antioxidanty a další tělu prospěšné látky. V pondělí to řekla mluvčí Mendelovy univerzity v Brně Denisa Ranochová.
Právě přítomnost přírodních antioxidantů podle vědců způsobuje modře a purpurově zbarvená zrna nové pšenice. "Těchto výsledků dosahují výzkumnící i bez nutnosti využití genetické modifikace," zdůraznila Ranochová.
"Pokud se podaří přesvědčit zemědělce pro pěstování této neobvyklé pšenice, mohly by se pekárenské výrobky z ní objevit na trhu během tří let," komentovala mluvčí Mendelovy univerzity výzkum vědců v oblasti funkčních potravin. Výsledkem jejich úsilí by mělo být zdravější pečivo.
Výzkum pšenice je prvním počinem Centra transferu technologií, ve kterém Mendelova univerzita zahájila v červenci činnost. Centrum bude podle mluvčí univerzity zajišťovat propojení vědecké a výzkumné činnosti Mendelu s firmami.
"Věřím, že Centrum transferu technologií nám pomůže prohloubit a rozšířit spolupráci univerzity s firmami, kterým mohou v jejich podnikání pomoci naše vědecké výsledky a výzkumné kapacity či odborné služby nad speciálním přístrojovým vybavením," poznamenal rektor univerzity Jaroslav Hlušek s tím, že výsledky brněnského výzkumu mohou pomáhat řešit problémy spojené se zvyšováním fyzické kvality lidského života.
Diskuse k článku
Souhlasíte s přijetím eura?
41.8% |
||
| ||
27.8% |
||
| ||
15.7% |
||
| ||
14.7% |
||
|
Politika
-
- O posílení odolnosti společnosti přes kvalitnější vzdělávání
- Prezident republiky jmenoval nového ministra
- Síla jednotlivce je tou nejcennější zbraní proti nenávisti
- U příležitosti Světového dne Červeného kříže byl oceněn také český Senát
- První trojstranné jednání českého Senátu se Saskem a Bavorskem
- Více z rubriky politika