Brněnští vědci pracují na nové odrůdě zdravé pšenice s modrými zrny, chléb z ní může být do tří let - Jídlo a pití - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Jídlo a pití

Brněnští vědci pracují na nové odrůdě zdravé pšenice s modrými zrny, chléb z ní může být do tří let

zdroj: archiv Metropolu

BRNO | Brněnští vědci začali pracovat na výzkumu nové odrůdy pšenice s modrými zrny, které obsahují silné antioxidanty a další tělu prospěšné látky. V pondělí to řekla mluvčí Mendelovy univerzity v Brně Denisa Ranochová.

 

Právě přítomnost přírodních antioxidantů podle vědců způsobuje modře a purpurově zbarvená zrna nové pšenice. "Těchto výsledků dosahují výzkumnící i bez nutnosti využití genetické modifikace," zdůraznila Ranochová.

"Pokud se podaří přesvědčit zemědělce pro pěstování této neobvyklé pšenice, mohly by se pekárenské výrobky z ní objevit na trhu během tří let," komentovala mluvčí Mendelovy univerzity výzkum vědců v oblasti funkčních potravin. Výsledkem jejich úsilí by mělo být zdravější pečivo.

Výzkum pšenice je prvním počinem Centra transferu technologií, ve kterém Mendelova univerzita zahájila v červenci činnost. Centrum bude podle mluvčí univerzity zajišťovat propojení vědecké a výzkumné činnosti Mendelu s firmami.

"Věřím, že Centrum transferu technologií nám pomůže prohloubit a rozšířit spolupráci univerzity s firmami, kterým mohou v jejich podnikání pomoci naše vědecké výsledky a výzkumné kapacity či odborné služby nad speciálním přístrojovým vybavením," poznamenal rektor univerzity Jaroslav Hlušek s tím, že výsledky brněnského výzkumu mohou pomáhat řešit problémy spojené se zvyšováním fyzické kvality lidského života.

Tématické zařazení:

 » Zajímavosti  

 » Zdraví  » Jídlo a pití