Sedm desetiletí v sedmi divadelních cestách do minulosti - Kultura - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Kultura

Sedm desetiletí v sedmi divadelních cestách do minulosti

Sedm desetiletí v sedmi divadelních cestách do minulosti

14. prosince 2023, 07.04 | Ostrava – Divadlo loutek Ostrava slaví své 70. narozeniny. Slavnostní večer k jejich oslavám proběhne v pátek 15. prosince. Diváky čeká výstava dosud nepublikovaných fotografií z 50. let, netradiční inscenovaná prohlídka divadla a také křest knihy, která mapuje posledních 10 let divadla.

 

V 16:30 začne ve foyer vernisáž výstavy Loutková padesátá!!!. Od 17:00 pak proběhne netradiční Cesta kolem Loutek za 70 minut, během níž se diváci budou moci ponořit do jeho historie. Na sedmi různých místech se přenesou do jiného desetiletí historie. Připraven bude živý jukebox písní, připomenutí slavných inscenací i rekonstrukce a přesun divadla z Masarykova náměstí do současné budovy. "Nezastírám, že vytvořit koncepci slavnostního večera k sedmdesátému výročí divadla byla pro mě – úplného nováčka, který do divadla nastoupil teprve před měsícem – docela výzva. Naštěstí jsem se však měl o koho a oč opřít. V archivu divadla a v paměti jeho současných i bývalých zaměstnanců se totiž ukrývá nejeden poklad. Takže to, co na začátku vypadalo jako nesplnitelný úkol, se postupně začalo přetavovat v nevšední tvůrčí zkušenost a svérázný způsob, jak se s divadlem seznámit. Velice doufám, že si mé pomalu se rozkoukávající oči všimly i nějakých detailů, které navyklé oči už nevidí," hodnotí přípravy slavnostního večera nový umělecký šéf divadla Jakub Maksymov.

Na závěr večera proběhne křest knihy, která mapuje posledních deset let DLO. Na obsáhlý almanach, který Divadlo loutek vydalo ke svému 60. výročí, navazuje zmapováním posledního desetiletí divadelní kritička a kulturní publicistka Pavla Bergmannová v publikaci Divadlo loutek v letech 2013–2023. Graficky knihu zpracoval výtvarník Tomáš Volkmer.

Zdroj: Mgr. Lucie Blažek Mičková

Tématické zařazení:

 » Aktuality  

 » Kultura  

 » Kraje  » Moravskoslezský