Americký pianista oslnil jihočeské publikum - Kultura - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Kultura

Americký pianista oslnil jihočeské publikum

České Budějovice I Z Irska přijel na jih Čech, konkrétně do Českých Budějovic, světoznámý klavírista David Syme. V divadelním sále Domu kultury Metropol vystoupil v rámci benefičního koncertu pro Nadaci Milana Nového Caps 66. Svým famózním výkonem doslova zdvihl publikum ze židle.

 

Na návštěvníky akce čekal vskutku fenomenální zážitek. Americký umělec David Syme, který žije v současné době v Irsku, patří mezi největší pianisty současnosti. Doslova uchvacuje publikum po celém světě.

 

„David vystoupil například v Lincoln Center v New Yorku, nebo v Kennedy Center ve Washingtonu,“ říká hokejová legenda Milan Nový s tím, že David Syme předvedl své umění milovníkům hudby už ve 13 státech Evropy i v Kanadě. „Jeho Gershwin je naprosto nepřekonatelný,“ usmívá se Milan Nový a dodává, že repertoár Davida Syme obsahuje samozřejmě i celou standardní klavírní literaturu, nevyjímaje Gershwina, Chopina a Rachmaninova.

 

„V České republice jsem byl už mnohokrát, a to i díky svému příteli Milanu Novému. A jsem rád, že jsem opět mohl přijet. Na koncert jsem se velmi těšil,“ řekl s úsměvem umělec.

 

Ten při svých každoročních koncertech v České republice vystupuje většinou i v nějaké synagoze. „Jeho otec byl nejvyšší rabín ve Spojených státech. Tyto prostory má tak David velmi rád. Nedávno jsme tak měli koncert v plzeňské synagoze,“ doplnil Milan Nový.

 

Na českobudějovickém koncertě, který se konal u příležitosti výročí osvobození České republiky, se kromě Davida Syme představil i holandský hudebník Jeroen Smit a harfistka Stáňa Remešová.

 

„Pro příznivce Davida Syme máme milé překvapení. Chystáme pro něj Vánoční turné po České republice,“ prozradil na závěr Milan Nový.

 

 

Zdroj: Metropol / Foto: archiv D. Syme

David Syme uchvátil i jihočeské publikum

Tématické zařazení:

 » Kultura