Státní ocenění za kulturní přínos získají Wernisch, Mikeš, nebo Šmok - Kultura - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Kultura

Státní ocenění za kulturní přínos získají Wernisch, Mikeš, nebo Šmok

zdroj: operaplus.cz

PRAHA | Ivan Wernisch, Vladimír Mikeš, Zuzana Růžičková nebo Pavel Šmok se stanou držiteli významných cen v oblasti kultury pro rok 2012. Na úterní tiskové konferenci o tom informovala ministryně kultury Alena Hanáková (za TOP 09).

 

Státní cenu za literaturu obdrží básník Ivan Wernish, který patří ke klasikům české poezie. "Myslíme si, že je to pozoruhodný autor, který si zaslouží ocenění a pozornost ze strany státu," vysvětlil rozhodnutí poroty Josef Chuchma.

Vladimír Mikeš dostane státní cenu za překladatelské dílo ze španělské, francouzské a italské literatury. "Pan profesor Mikeš dostává cenu za opravdu vele obsáhlé dílo, do jeho bibliografie patří spisovatelé, jako je Moliére, Cervantes, Lope de Vega ale i Dante," řekl předseda poroty Libor Dvořák.

Cenu ministerstva kultury za přínos v oblasti divadla obdrží Pavel Šmok, který zásadně ovlivnil vývoj českého umění druhé poloviny 20. století. Umělec prošel divadly v Plzni, v Ústí nad Labem, v Ostravě a založil Pražský komorní balet.

Česká klavíristka, cembalistka Zuzana Růžičková bude oceněna za přínos v oblasti hudby. Cenu ministerstva kultury obdrží za celoživotní přínos české hudbě v rovině umělecké i pedagogické a její prezentaci v zahraničí.

Držitelem Ceny ministerstva kultury za přínos v oblasti výtvarného umění se stane historik umění Petr Wittlich za dlouhodobou teoretickou a pedagogickou činnost v oblasti dějin výtvarného umění.

Cena ministerstva kultury za přínos v oblasti architektury bude udělena Emilu Přikrylovi.

Laureáti státních ocenění obdrží pamětní list a finanční odměnu ve výši 300 tisíc korun.

Tématické zařazení:

 » Kultura