Jazzová legenda Dianne Reeves ovládne svým hlasem Obecní dům v Praze - Kultura - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Kultura

Jazzová legenda Dianne Reeves ovládne svým hlasem Obecní dům v Praze

PRAHA | Vokalistka a čtyřnásobná držitelka ceny Grammy Dianne Reeves vystoupí ve středu večer v pražském Obecním domě a poprvé představí svůj koncertní program Strings Attached. Koncert se koná v rámci Jarního GALA Struny podzimu.

 

Pěvkyně Dianne Reeves, kterou mnozí kritici považují za nástupkyni Billie Holiday, Elly Fitzgerald nebo Sarah Vaughan, patří mezi nejvyhledávanější jazzové zpěvačky. Po krátké koncertní pauze vyrazila 17. února na turné, které odstartovalo dvěma dopředu vyprodanými koncerty v Kennedyho centru ve Washingtonu. V Praze zahájí evropskou část své koncertní šňůry. V rámci turné předstoupí před své fanoušky v několika hudebních sestavách.

Komorní projekt Strings Attached vznikl před několika lety při nahrávání alba Dianne Reeves 'When You Know'. "Program Strings Attached v podání Dianne Reeves, Russella Maloneho a Romera Lubamba je opravdu jedinečný a fantastický koncert. Strhující a nezapomenutelná událost, která je synonymem profesionality ve všech smyslech toho slova," popsal projekt portál JazzTimes.

V intimněji pojatém vystoupení Dianne Reeves rozvine své vokální umění, prostor dává i oběma kytaristům, kteří ji doprovázejí.

Na akustickou kytaru bude Reeves doprovázet Romero Lubambo, na elektrickou Russell Malone. Oba se mohou pochlubit úspěšnou sólovou tvorbou i spoluprací s umělci zvučných jmen. Russell Malone má na svém kontě řadu vlastních projektů, mimo jiné vydal tři alba u Verve Music.

V hudbě kytaristy Romera Lubamba se snoubí brazilské rytmy s americkým jazzem. Po svém odchodu z Brazílie do New Yorku se stal žádaným hudebníkem; vyzkoušel si spolupráci například s Herbie Mannem, Yo-Yo Mou, Reginou Carter, Wyntonem Marsalisem, Dianou Krall, Richardem Bonou či Kenny Barronem. Mimo jiné vystupuje s vlastní formací Trio Da Paz.

Jarní GALA je v pořadí třetí donátorský večer ve prospěch festivalu Struny podzimu. Na historicky prvním Jarním GALA pro Struny podzimu v roce 2010 vystoupil zpěvák Bobby McFerrin, o rok později před publikum předstoupila Dee Dee Bridgewater.

Výtěžek z prodeje vstupenek na Jarní GALA je určen zejména na podporu účasti zahraničních umělců na festivalu Struny podzimu.

Tématické zařazení:

 » Kultura  

 » Aktuality