Tiumen s Váňou v sedle vyhrál 120. ročník Velké pardubické - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Tiumen s Váňou v sedle vyhrál 120. ročník Velké pardubické

Ikona

10. října 2010, 16.34 | PARDUBICE | Sedmapadesátiletý Josef Váňa v sedle koně Tiumena vyhrál v neděli 120. ročník slavného dostihu Velká pardubická a vybojoval sedmé vítězství své kariéry v tomto dostihu. Druhý doběhl těsně Amant Gris s žokejem Markem Stromským, třetí místo obsadila Sixteen s Joseferm Bartošem. Váňa, který za deset dnů oslaví osmapadesáté narozeniny, se na start Velké pardubické postavil počtyřiadvacáté, posedmé proběhl cílem jako vítěz.

 

Zkušený žokej začínal na zadních pozicích, nikam nespěchal a překážky zvládal v poklidu. Pohyboval se ve středu pole, na dohled čela závodu, ale postupně se posouval dopředu a v cílové rovince si to o vítězství rozdal s Markem Stromským v sedle Amanta Grise. Verdikt zněl nejtěsnější možný - tuhý boj, nos.

"Jsem šťastný a rád, že jsme to dokázali a já vyhrál posedmé. Měli jsme koně dobře nachystané. Rozjeli jsme to klidně a pomalu jsme postupovali dopředu," řekl po doběhu vítězný Josef Váňa reportérovi ČT. "Chtěl bych v tuhle chvíli poděkovat všem, kteří se na přípravě podíleli. Nechci dělat machra, bez takového kolektivu, jako mám kolem sebe já, bych to nedokázal," jásal v cíli Váňa.

Zkušený žokej si užíval ovací, ale úplně jednoduchý dostih to pro Tiumena nebyl. "Díky mé mladické nerozvážnosti mě málem úplně na desce porazil Amant Gris," smál se zkušený žokej. "Ale mám sedmou výhru a cítím se, jako bych Pardubickou ani nejel," dodal.

Dvojnásobná vítězka Velké pardubické Sixteen s Josefem Bartošem doběhla třetí.

Na Taxisově příkopu skončily naděje zkušeného žokeje Dušana Andrése v sedle Valldemosa. Do cíle nedorazily ani obě ženy, Martina Růžičková s Rubínem skončili na Popkovickém skoku, Lucie Baluchová na Ligretě o něco později. Na Francouzském skoku odpadl Bremen Plan s Jiřím Kouskem.

Hřebčín Albertovec podal protest proti výsledku závodu, ale nakonec se pořadí Velké pardubické neměnily.

Tématické zařazení:

 » Sport