Vítěz Tour de France Contador měl pozitivní dopingový nález - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Vítěz Tour de France Contador měl pozitivní dopingový nález

Ikona

30. září 2010, 13.28 | GEELONG | Španěl Alberto Contador, vítěz letošního cyklistické Tour de France, měl pozitivní nález na zakázané anabolikum clenbuterol. Contadorovi byl dočasně vystaven zákaz závodění, informuje ve čtvrtek agentura Reuters. Přítomnost clenbuterolu v závodníkově krvi prozradil dopingový test provedený během druhého volného dne Tour de France. Druhý test přítomnost látky potvrdil. Koncentrace clenbuterolu však byla velice malá.

 

"První test zaznamenal 400násobně menší koncentraci látky, než jakou musí být schopné antidopingové laboratoře akreditované WADA (Světovou antidopingovou agenturou) detekovat," uvedla Mezinárodní cyklistická unie (UCI) s tím, že je třeba dalšího "vědeckého zkoumání", než bude moci vůči Contadorovi vyvodit jakýkoliv důsledek.

"Jezdci, který ukončil svoji cyklistickou sezónu ještě před oznámením výsledků, byl přesto formálně a dočasně vystaven zákaz závodění, jak to stanovuje Světový antidopingový kodex," uvedla UCI v písemném prohlášení. Podle UCI bude případ vyžadovat "další vědecká zkoumání", než budou moci být vyneseny jakékoli závěry a může to trvat nějaký čas.

Sedmadvacetiletý Contador, který letos vyhrál slavný závod potřetí, soudí, že se zakázaná látka dostala do jeho těla z kontaminovaného jídla.

"Od první chvíle, kdy byl 24. srpna Mezinárodní cyklistickou uníí informován, Alberto Contador tvrdí, že jediným možným vysvětlením toho, co se stalo, je kontaminované jídlo," uvedl cyklistův mluvčí v prohlášení pro španělská média. "Svěřil se do rukou cyklistických autorit s vírou, že jeho velmi závažný problém, který nyní vyšel na světlo, se vyřeší. Také přizvaní odborníci jsou toho názoru, příčinou všeho může být jídlo, zejména když vezmeme v úvahu množství dopingových testů, které Contador během Tour de France podstoupil. Množství zakázané látky bylo velmi malé, což vylučuje jakýkoli jiný původ nebo úmysl," uvádí se dále v prohlášení.

Clenbuterol se užívá při dýchacích potížích, stoupajícím krevním tlaku a pro lepší přenos kyslíku. V minulosti už za jeho užití bylo potrestáno mnoho cyklistů, obvykle dvouletým zákazem činnosti. V dubnu dostal právě za tuto látku dvouletý zákaz činnosti první profesionální čínský cyklista Li Fuju, bývalý týmový kolega Lance Armstronga ze stáje Radio Shack. V roce 2008 se americká plavkyně Jessicca Hardyová dobrovolně vzdala účasti na olympiádě v Pekingu poté, co byla pozitivně testována na clenbuterol. Dostala dvouletý zákaz, který byl později zkrácen na jeden rok, poté, co arbitrážní rada uznala, že si látku vzala nedopatřením. Pozitivní test na clenbuterol měli v poslední době také polský kanoista Adam Seroczynski a britský překážkář Callum Priestly.

Většina sportovců také viní za zvýšenou přítomnost clenbuterolu v krvi jídlo. Trenér čínské olympijské vítězky v judu Tong Wen v květnu tvrdil, že za její pozitivní test může fakt, že se předtím přejedla vepřovým masem. Clenbuterol bývá pod názvem Ventipulmin předepisován koním trpícím dýchacími potížemi. V posledních letech se objevilo několik případů kontaminovaného masa, zejména v Asii.

Pozitivní nález u Contadora je další ranou pro cyklistiku, která se dlouhodobě potýká s pověstí sportu prolezlého dopingovými podvody, a hrozí, že vrhne stín na mistrovství světa v silniční cyklistice, které ve středu začalo v Austrálii.

Tématické zařazení:

 » Sport