Muž bez rukou a nohou přeplaval kanál La Manche - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Muž bez rukou a nohou přeplaval kanál La Manche

Ikona

19. září 2010, 09.56 | LILLE | Francouz Philippe Croizon (42), kterému lékaři amputovali ruce a nohy, přeplaval v sobotu kanál La Manche. Informoval o tom v noci na neděli server televize France24. Croizon vyplaval z Folkestonu na jihu Anglie krátce před 8. hodinou ranní. Na pláž u francouzské vesnice Wissant doplaval krátce před půl desátou večer. "Dokázal jsem to! Je to šílené!," jásal Croizon. Pro rádio France Info řekl, že doufá, že se stane symbolem překonávání limitů lidských schopností.

 

Croizon plaval díky ploutvím, které měl připevněné na dolních protézách, rychlostí zhruba tři kilometry za hodinu. Během jeho výkonu ho doprovázelo několik delfínů.

Croizon v roce 1994 pracoval jako klempíř. Když tehdy sundával anténu ze střechy, nechtě zavadil o dráty vysokého napětí a dostal ránu 20 tisíci volty. Lékaři mu museli amputovat horní i dolní končetiny.

Když se v nemocnici zotavoval ze zákroku, viděl v televizi dokument o pokořitelích kanálu La Manche a zařekl se, že ho také přeplave.

Otec dvou dětí se postavil této výzvě, kvůli "sobě, jeho rodině a kolegům, kteří všichni ztratili kvůli nějakému neštěstí chuť do života".

Na sobotní výkon Croizon trénoval dva roky. Minulý měsíc zvládl za 12 hodin přeplavat vzdálenost mezi francouzskými přístavy Noirmoutier a Pornic.

Tématické zařazení:

 » Sport