Špotáková si odpočala od oštěpu a s novým trenérem plánuje novou sezonu - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Špotáková si odpočala od oštěpu a s novým trenérem plánuje novou sezonu

Ikona

14. září 2010, 13.56 | PRAHA | Oštěpařka Barbora Špotáková v posledních týdnech léčila bolavý loket klidem, domlouvala s novým trenérem Janem Železným plán přípravy, cestovala s přítelem po českých zemích a oslavila s maminkou její šedesátiny. Světová rekordmanka o tom mluvila v úterý na tiskové konferenci v Praze. "Loket je v pořádku. Jakmile jsem přestala závodit a nervovat se a dala tomu klid, okamžitě se to zlepšilo," uvedla Špotáková,

 

olesti v lokti ji pronásledovaly už v červenci na mistrovství Evropy, kde získala bronz, a potrápily ji i během finále Diamanové ligy, jejíž první ročník vyhrála. "Jsem ráda, že nemusím na žádnou operaci. I taková slova zpočátku padala, ale pak mi lékaři naordinovali šestitýdenní klid od házení a zdá se, že to bude v pořádku," dodala s ulehčením Špotáková, která si vynucenou pauzu náležitě užila.

"Jezdili jsme s přítelem Lukášem po Čechách. Byli jsme na Lipně na bruslích a v Orlických horách na kolech, chodili jsme na bowling, navštívili jsme plzeňský festival Pilsnerfest. Ale musela jsem utéct, bylo tam třicet tisíc lidí a každou chvíli někdo chodil pro podpis nebo se vyfotit. Za dvě hodiny jsem byla naprosto vyčerpaná," řekla atletka. "Taky jsme s maminkou oslavili její šedesátiny, slavila v Opavě, ona je z deseti dětí, takže poznat všech čtyřicet bratranců a sestřenic byla docela zábava. Hlavně Lukáš docela koukal," smála se Špotáková a přiznala, že si výborně odpočinula fyzicky i psychicky. "Už jsem to potřebovala, naštěstí je letos dost prostoru. Jsme právě v půlce přípravy na olympiádu v Londýně a příští rok určitě tak dlouhou pauzu mít nebudu, mistrovství světa je až v září," uvědomuje si.

Do druhé poloviny olympijské přípravy vstoupí Špotáková s novým trenérem, trojnásobným olympijským vítězem Janem Železným. "Už jsme začali plánovat soustředění na příští rok, bude to dost podobné tomu, na co jsem byla zvyklá u Rudy Černého. V říjnu odjíždím na šumavský Zadov, před Vánocemi pak na Kanárské ostrovy. A v březnu vyrazíme do Jižní Afriky," připomněla Železného oblíbenou destinaci. Ona sama byla vždy známá tím, že do Afriky jezdit nechtěla. "Hlavně jsem neměla ráda dlouhá soustředění, ale udělali jsme kompromis. Já jsem trochu přidala, Honza to trochu zkrátil, pojedeme na tři týdny," řekla. "Ale časy se mění. Myslím, že už jsem schopná zvládnout i delší soustředění. Dřív jsem byla hrozně hrrr, trénovala jsem jako o život. Jenže ono to nejde trénovat měsíc úplně naplno a já myslím, že už umím i odpočívat," vysvětlila.

Plán závodů zatím Špotáková neřeší. "To se rýsuje obvykle někdy na konci zimy. Ale tahle sezona byla hodně náročná, víc už to asi ani nejde," naznačila, že v předolympijském roce možná neabsolvuje tolik závodů jako letos. Zato v zimní halové sezoně by se z oštěpařky občas ráda změnila v překážkářku. "V hale bych závodila ráda, uvidíme. My, oštěpaři, halovou sezonu nemáme, takže příprava je moc dlouhá. Připadá mi jako dobrý nápad zařadit do ní občas nějaký ten závod, trochu adrenalinu. Myslím, že nový trenér mi v tom bránit nebude," dodala.


Tématické zařazení:

 » Sport