Hasiči se v Praze utkali v nejnáročnějším požárnickém klání Iron Fireman - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Hasiči se v Praze utkali v nejnáročnějším požárnickém klání Iron Fireman

Ikona

5. září 2010, 09.39 | PRAHA | Profesionální i dobrovolní hasiči z celé Evropy změřili v sobotu své síly v pražské Pankráci v nejnáročnější požárnické soutěži světa Iron Fireman. V plné výzbroji absolvovali například přenos 80 kilogramové figuríny nebo výstup do 26. patra výškové budovy. Soutěžící se utkali ve stejných disciplínách TFA (Toughest Firefighter Alive - Nejtvrdší hasič přežije) jako v loňském roce: v přesunu nákladní pneumatiky, přenosu 80 kilogramové figuríny nebo v přeskoku přes dvoumetrovou bariéru.

 

Nechyběl ani výstup do 26. patra budovy CITY Empiria. Hasiči museli závodit v plné výzbroji, jako kdyby jeli k zásahu.

Letošního ročníku se zúčastnilo celkem 71 závodníků, z toho jich 8 soutěž nedokončilo. S profesionály změřila své síly i třicítka dobrovolných hasičů, nejlepší z nich Petr Jokeš z Vysokého Mýta obsadil 11. místo. Po několika letech se vítězem soutěže stal zahraniční závodník Marcin Zdzieblo od polských hasičů s časem 8 minut 29 vteřin, což je dosavadní nejlepší čas ze všech ročníků. Na druhém místě se umístil loňský vítěz Lukáš Novák z HZS Pardubického kraje, který zvítězil v soutěži TFA na posledním ročníku WFG v Jižní Koreji a získal i zlatou medaili na Světových hrách policistů a hasičů v kanadském Vancouveru. Třetí skončil Michal Přecechtěl z HZS Olomouckého kraje s časem 8.56. Jediná žena na startu Šárka Chmurová z Ostravy obsadila 59. místo.

V rámci doprovodného programu vystoupili strážníci pražské městské policie. Ukázali, jak zásahová jednotka během několika chvil zpacifikuje násilníka, nebo zásah cvičeného policejního psa.

Zpestřením pak byla ukázka zásahu dětských hasičů, kteří přijeli ve vlastním požárním minivoze, úspěšně zlikvidovali požár dřevěného domečku, vynesli "raněné" a dokonce je úspěšně resuscitovali.

Soutěž Iron Fireman již podeváté organizoval internetový server POŽÁRY.cz, společnost Česká pojišťovna a nákupní centrum Arkády Pankrác. Soutěž je věnována památce hasičů, kteří zahynuli při výkonu své služby. Záštitu nad soutěží převzal ředitel pražských hasičů Dalibor Gosman a náměstek pražského primátora Rudolf Blažek.

Tématické zařazení:

 » Sport