Kornfeil vybojoval ve Velké ceně silničních motocyklů v Brně páté místo - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Kornfeil vybojoval ve Velké ceně silničních motocyklů v Brně páté místo

Ikona

15. srpna 2010, 18.21 | BRNO | Český závodník Jakub Kornfeil obsadil v nedělní Velké ceně České republiky silničních motocyklů v kubatuře do 125 ccm výtečnou pátou pozici a může se radovat z nejlepšího výsledku v kariéře. Vítězem se stal suverénní Nicolas Terol ze Španělska. Start závodu nejslabší kubatury byl o devět minut odložen, protože všechny týmy musely kvůli dešti přezouvat pneumatiky. Nizozemec Jasper Iwema nestihl se svými mechaniky připravit svůj stroj v předepsaném čase, takže vyjel na trať z boxů jako poslední.

 

Iwema proto odstartoval až za českým jezdcem Ladislavem Chmelíkem, který sice neuspěl v sobotní kvalifikaci, ale díky výjimce mohl nastoupit. Sedmnáctiletý talent stejně jako Andrea Toušková přesáhli 107 procentní hranici času nejrychlejšího v kvalifikaci Brita Bradleyho Smithe. Chmelík však narozdíl od své krajanky požádal ředitelství Velké ceny o výjimku, kterou nakonec dostal. Jenže v průběhu závodu zajel do boxů a odstoupil.

Čeští fanoušci se nejvíce soustředili na výkon Jakuba Kornfeila, který čtrnáctým nejlepším časem v kvalifikaci naznačil, že míří hodně vysoko. Rodák z Kyjova v závodě tyto předpoklady vyplnil, když se už po prvním kole posunul o pět pozic dopředu a postupně se propracoval až na pátou příčku a potřetí v sezoně se vešel mezi elitní patnáctku. Dosud nejlépe si vedl při Velké ceně Španělska na začátku sezony. Nyní si za svůj výkon připíše do hodnocení seriálu mistrovství světa 11 bodů.

Kornfeil za sebou nechal i dosavadního suveréna letošní sezony Marka Márqueze, který vyhrál pět posledních podniků, ale v Brně si v pátek poranil rameno a skončil až sedmý. Jednoznačným vítězem se stal Nicolas Terol, který najel na druhého krajana Pola Espargara vice než 20 vteřin a obhájil loňské prvenství, třetí skončil další Španěl Esteve Rabat.

"Byl to strašně těžký závod. Když jsem byl šestý, tak jsem se už nepouštěl do žádných větších akcí. V tu chvíli bylo hlavní projet cílem, než abych se s Folgerem přetahoval," řekl Kornfeil, který však v posledním kole přece jen na svého nejbližšího soupeře zaútočil. "Zkusil jsem to dvakrát a jednou to vyšlo. Jenže jsem byl dlouhý na brzdách, takže mi to vrátil. I tak jsem šťastný za páté místo. Všechno tady vyšlo, klaplo jak mělo a vyjetá pozice tomu odpovídá," usmíval se sedmnáctiletý talent, který neměl Masarykův okruh příliš v oblibě.

Vloni však v Brně pečetil své prvenství v celém seriálu Red Bull MotoGP Rookies Cupu, v neděli si připsal životní výsledek v závodě mistrovství světa a názor změnil. "Dřív se mi tady nedařilo, teď už budu mít tento okruh rád a těším se na příští rok," poznamenal Kornfeil.

K úspěchu mu pomohlo i počasí. Když ráno zjistil, že asfaltový povrch na trati je od deště mokrý, zaradoval se. "Na suchu jsou rozdíly mezi motorkami větší. Takto se to trošku smazalo a měl jsem větší šanci zajet dobře, protože jinak mají kluci ze špice výrazně rychlejší stroje," uvedl český mladík.

Velká cena České republiky - 10. závod MS silničních motocyklů (Brno, Masarykův okruh):

Třída do 125 ccm: 1. Terol (Šp./Aprilia) 43:49,303, 2. Espargaro (Šp./Derbi) +20,351, 3. Rabat (Šp./Aprilia) +20,555, 4. Folger (Něm./Aprilia) +29,529, 5. KORNFEIL (ČR/Aprilia) +29,914, 6. Smith (Brit./Aprilia) +29,986, ...CHMELÍK (ČR/Honda) závod nedokončil.

Pořadí MS: 1. Márquez 166 bodů, 2. Espargaro (oba Šp./Derbi) 151, 3. Terol (Šp./Aprilia) 143, 4. Smith (Brit./Aprilia) 115, 5. Kojama (Jap./Aprilia), 6. Rabat (Šp./Aprilia), ...17. KORNFEIL (ČR/Aprilia) 14.

Tématické zařazení:

 » Sport