Brno čekají o víkendu kvůli Velké ceně motocyklů rozsáhlé policejní manévry - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Brno čekají o víkendu kvůli Velké ceně motocyklů rozsáhlé policejní manévry

Ikona

12. srpna 2010, 15.18 | BRNO | Bezmála 200 strážníků nasadí brněnská městská policie do ulic metropole během víkendu, při kterém se jede na Masarykově okruhu Velká cena Brna motocyklů. Posílené hlídky budou patrolovat ve městě od pátku do neděle, uvedla mluvčí strážníků Denisa Kapitančiková. Strážníci podle Kapitančikové připravili ve spolupráci se státní policií a pořadateli řadu opatření, kterými chtějí zajistit především plynulost dopravy ve městě a nejbližším okolí sportovního areálu a dodržování veřejného pořádku.

 

"Pro hlídky strážníků bude stěžejní zajištění nájezdu návštěvníků, dohled nad hladkým průběhem samotných závodů a nakonec i usměrňování rozjezdu po skončení závodu," popsala hlavní úkoly strážníků mluvčí s tím, že nejvíce mužů pošle vedení metropolitní policie do Žebětína. "Hlídky budou kontrolovat příjezd návštěvníků ze strany od Žebětína směrem k automotodromu," upřesnila Kapitančiková.

Přímo u okruhu navíc zaparkují policisté služební vozidlo, kde budou operativně řešit případné přestupky řidičů. "Naše technika umožní viníkům platit pokuty na místě, přímo přes platební terminál," dodala Kapitančiková. Popsaný proces výběru penále za přestupky je podle policistů výhodný zejména vůči zahraničním účastníkům, kteří často zmizí za hranice, a následné vymáhání pokut není efektivní.

Policejní manévry, doprovázející největší sportovní akci roku na jižní Moravě, jsou podle Kapitančikové již rutinní záležitostí. Policisté proto vědí, jaké hlavní problémy je čekají. "V předchozích letech jsme nejčastěji řešili nadměrné rušení nočního klidu v okolí ubytoven a kempů v Žebětíně a Bystrci a stejně tak i v centru města, kam se návštěvníci chodí bavit," řekla mluvčí s tím, že podobným typickým problémem provázející motorkářský svátek je i časté znečišťování veřejného prostranství v Žebětíně a Bystrci.

Strážníci mají podle mluvčí také v úmyslu v průběhu Velké ceny pohlídat kapsáře a zloděje, kteří v Brně s oblibou kradou věci ze zaparkovaných aut, případně berou cennosti, které najdou v taškách a batůžcích odložených na tribunách anebo kdekoliv jinde.

Podle policejního mluvčího Pavla Švába míří do Brna nejméně 100 tisíc motocyklových fanoušků. "Řidiči musejí počítat s nulovou tolerancí alkoholu a drog," varoval dopředu mluvčí. Závažné přestupky, které nemohou policisté vyřídit blokově, budou podle něj přímo na místě řešit ve správním řízení úředníci brněnského magistrátu.

Pro příjezd a odjezd od areálu brněnského Masarykova okruhu doporučuje policie využít dálnici D1, z níž jsou nejbližší sjezdy exit 182 – Kývalka a exit 178 – Ostrovačice. "Příjezdové cesty k parkovištím a kempům budou na místě označeny dopravním značením. Informace z dopravního značení, ale zejména pokyny policistů a pořadatelů je třeba respektovat, abychom předešli komplikacím v dopravě," řekl Šváb. Dodal, že v souvislosti s předpokládaným zájmem o motocyklové závody je potřeba, aby řidiči především v době příjezdu a odjezdu byli velmi opatrní a zároveň dostatečně trpěliví.

Návštěvníkům z Brna a blízkého okolí doporučuje policie využít autobusy městské hromadné dopravy: linky 400 – Brno, Mendlovo náměstí – Masarykův okruh. Po všechny tři dny závodu bude v provozu linka X ze Žebětína na Automotodrom Brno, a to pouze dopoledne pro odvoz diváků z parkoviště v Žebětíně. Odpolední návrat z areálu na parkoviště linka X nezajišťuje. "Linka X ve směru od Ostrovačic letos na rozdíl od minulých let nebude provozována," upozornil Šváb.

Všichni návštěvníci, kteří přijedou na motocyklech, budou své stroje parkovat na parkovišti naproti hlavního vstupu motodromu. Toto parkoviště „Pod vysokým napětím“ vyhradila policie pouze pro motocykly. "Osobní auta bude možno odstavit na parkovištích v okolí areálu nebo parkovištích v Žebětíně a Ostrovačicích," upozornil Šváb. Autobusy budou mít vyhrazeno samostatné parkoviště vedle hlavní brány. Pro zdravotně postižené řidiče je vyhrazeno speciální parkoviště uvnitř areálu.

Tématické zařazení:

 » Sport