Tenista Tomáš Berdych: John McEnroe mi řekl, že se posouvám tam, kam patřím - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Tenista Tomáš Berdych: John McEnroe mi řekl, že se posouvám tam, kam patřím

Ikona

5. července 2010, 18.33 | PRAHA | Tomáš Berdych svými posledními úspěchy ve Wimbledonu a v Paříži velmi zviditelnil český tenis a český hráč číslo jedna a světová osmička musí nyní poněkud měnit své plány. V pondělí po příletu z Anglie hovořil se zástupci médií o svých pocitech z Wimbledonu. Čtyřiadvacetiletý tenista, rodák z Valašského Meziříčí, se rozhodně nevymlouval na to, že se na prohře se Španělem Rafaelem Nadalem ve finále Wimbledonu podílelo zranění břišního svalu.

 

"Kdo tenisu rozumí, tak dobře ví, co takové zranění dělá. Trápilo mě už nějaký čas a nestěžuju si, že jsem nemohl například pořádně servírovat. Prostě jsem s tím porazil ve čtyřech setech Federera, výhru nad Djokovičem jsem zvládl ve třech setech a tělo není stroj, nevydrží všechno. Teď se to ale musí vyléčit. Mrzí mě, že kvůli tomu musím vynechat zápas Davisova poháru. Je to poprvé, co budu chybět," prohlásil Tomáš Berdych na pondělní tiskové konferenci v areálu TK Sparta Praha.

"Roger Federer se po prohře se mnou vymlouval na to, že má zranění nohy a zad a anglickým médiím a televizním komentátorům se to moc nelíbilo. Byl za to dost kritizovaný. Byl v našem zápase favoritem a já jsem šťastný, že jsem ho konečně poprvé porazil v desátém grandslamovém utkání na centrkurtu. V semifinále s Djokovičem jsem se cítil spíše favoritem já a dokázal jsem, že na něj mám. Ale ve finále jsem prostě prohrál s tenistou, který je nejlepší na světě a už zdaleka ne jenom na antuce. Před tenisem Rafaela Nadala můžu jen smeknout," řekl Berdych ještě k turnaji.

Plány českého tenisty nyní přibrzdí zdravotní pauza. "Myslím, že mým prvním turnajem po Wimbledonu bude až Washington začátkem srpna, ale i to je na zvážení. Prostě budu hrát až budu stoprocentně fit. Naštěstí jsem se letos díky semifinále v Paříži a finále ve Wimbledonu dostal do pozice, že už se nemusím honit za každým malým turnajem. Můžu si víc vybírat z těch větších a hrát tam, kde je nejvíc bodů. S trenérem Pavlem Krupou se teď musíme zamyslet nad dalším programem. Tenisová sezona se nedá naplánovat od prvního prosince do konce listopadu," upřesnil Berdych.

Po finále Wimbledonu byl pozván na tradiční galavečer All England Clubu, ale na jednu z největších společenských událostí světového tenisu nedorazil. "Omluvil jsem se slovy, že to je záležitost hlavně pro vítěze a v téhle pozici já nejsem. Půjdu tam až to bude i o mně," usmál se urostlý hráč, který se svými 196 cm výšky patří k nejvyšším hráčům na okruhu.

Zřejmě mnohem více ho potěšila slova uznání od velkých osobností světového tenisu. "John McEnroe komentoval Wimbledon pro BBC a dělal se mnou rozhovor. Řekl mi, že se posouvám tam, kam patřím a kam předpokládal, že se dostanu. A z toho jsem měl úžasný pocit," svěřil se Berdych.

Ačkoliv byl Berdych dříve označován za nesympatického tenistu, tak tentokrát se s ničím podobným nesetkal. "Udělal jsem si v Paříži a Wimbledonu větší jméno a posunul jsem se do první desítky. Tím člověk získal větší respekt, ale ten se většinou neprojevuje v zákulisí. Ten se uplatní hlavně na kurtu. Budu teď lépe nasazovaný a pomůže to hlavně v začátcích zápasů, v nichž soupeři budou hrát s respektem. Na druhou stranu zase přibude těch, kteří se na mě budou chtít vytáhnout. Já osobně mám obrovskou radost, že se daří naplňovat cíl, který jsme si pro letošek s trenérem stanovili. Ale nepodléhám tomu. Makat na sobě, zlepšovat se, stát oběma nohama na zemi a jít si pro další úspěch, to je jediná cesta, jak se udržet ve světové špičce," dodal v pondělí Tomáš Berdych.

Tématické zařazení:

 » Sport