Berdych porazil Djokoviče a je ve finále Wimbledonu - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Berdych porazil Djokoviče a je ve finále Wimbledonu

Ikona

2. července 2010, 17.23 | LONDÝN | Český tenista Tomáš Berdych porazil v pátečním semifinále Wimbledonu nasazenou trojku Srba Novaka Djokoviče 6:3, 7:6(9), 6:3. Od dob Ivana Lendla je prvním českým tenistou ve finále Wimbledonu a po Jaroslavu Drobném a Janu Kodešovi se může stát třetím mužským vítězem. Berdychovo sebevědomí z výhry nad Federerem a postup do semifinále nejslavnějšího tenisového turnaje na světě bylo vidět i ve vstupu do semifinálového utkání s třetím nasazeným Srbem Novakem Djokovičem.

 

Český tenista skvěle podával a také údery od základní čáry byly nesmírně razantní a přesné. Do stavu 2:2 to vypadalo na vyrovnaný první set, ale poté Berdych získal Djokovičův servis a možnost získat první sadu už nepustil. Za 33 minut ji získal poměrem 6:3.

Druhý set byl o poznání vyrovnanější, přestože český tenista vypadal stále herně lépe. Naopak Djokovič neměl úplně svůj den, na razantní údery soupeře většinou nenacházel odpověď. V jedenácté hře se Berdych dočkal a za stavu 5:5 prolomil servis Srba podruhé v zápase. Jenže Berdych však dal Djokovičovi možnost vrátit se do druhé sady. Nabídl srbskému hráči tři brejkboly, první dva vcelku lehce odvrátil, ale ten třetí už zastavila páska a šlo se do tiebreaku.

Ve zkrácené hře razantním returnem a následnou smečí získal Berdych minibreak, poté dvakrát dobře zaservíroval a vedl 3:0. Ve zkrácené hře poté Berdych vedl 6:2, ale čtyři setboly v řadě nevyužil. Za stavu 6:5 pro Berdycha podával Djokovič, Berdych však předvedl několik fantastických úderů a zatlačil soupeře do ohromné defenzivy, jenže Djokovičův lob dopadl na čáru a protože se lajnový rozhodčí spletl a zahlásil aut, musel se míč opakovat. V další výměně předvedl Srb krásný vítězný míč a srovnal na 6:6. Vzápětí přidal druhý a vedl 7:6. Berdych však neztratil koncentraci a otočil na 8:7. Svá podání si oba hráči drželi i nadále a možný klíčový okamžik zápasu se blížil. Za stavu 10:9 udělal „Djoker“ dvojchybu a druhý set měl za 70 minut Berdych v kapse.

Ve třetím setu dominance Berdycha gradovala a když se mu povedlo za stavu 4:3 vzít Djokovičovi servis (ten podruhé v utkání při klíčovém brejkbolu soupeře vyrobil dvojchybu), zápas už lehce doservíroval do velkého vítězství a postupu do finále.

„Je skvělé, že jsem na centrálním dvorci dosáhl dalšího velkého vítězství. Porazit Novaka Djokoviče, který je skvělým hráčem, ve třech setech a dostat se do finále, to je perfektní,“ pochvaloval si Tomáš Berdych v televizním rozhovoru po utkání. „Do večera si užiju postupu do wimbledonského finále, vždyť to je sen každého, je to největší turnaj,“ zdůraznil.

Ve finále se utká buď se Španělem Nadalem či domácím miláčkem Andy Murrayem. „V neděli přijdu na kurt s tím samým, co v předešlých zápasech, doufám, že mi moje taktika tvrdě útočit bude vycházet i tam a budu velkým vítězem,“ přeje si český tenista.

Tématické zařazení:

 » Sport