Berdych porazil Federera a je v semifinále Wimbledonu - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Berdych porazil Federera a je v semifinále Wimbledonu

Ikona

30. června 2010, 17.55 | LONDÝN | Český tenista Tomáš Berdych porazil ve čtvrtfinále Wimbledonu na centrálním kurtu místního "krále" Švýcara Rogera Federera 6:4, 3:6, 6:1, 6:4. Po semifinále na Roland Garros se tak Berdych dostal mezi poslední čtyři i na dalším grandslamovém turnaji sezony, teď na něho čeká Srb Novak Djokovič. Tomáš Berdych vstoupil do utkání na centrálním kurtu proti králi travnatých wimbledonských kurtů Rogeru Federerovi sebevědomě, formu posledních týdnů a měsíců chtěl prodat i v Londýně.

 

Už v prvním setu Berdych ukazoval, že pokud mu vydrží koncentrace i fyzická kondice, mohl by uspět. Federerovi sebral servis za stavu 3:3 a první dějství pak už dotáhl do vítězného konce poměrem 6:4.

Naopak ve druhém setu si vybral slabší chvilku a hned na začátku prohrával 0:3. Do konce sady už švýcarskému tenistovi servis nesebral a po 71 minutách bylo srovnáno, když Federer vyhrál druhý set 6:3. Jako rozhodující se pak ukázal začátek třetí sady, kdy Berdych získal rychlé vedení a důležitý třetí set získal lehce za 27 minut 6:1.

V tu chvíli byl Federer pod velkým tlakem a chyboval více než obvykle. Přesto za stavu 3:2 pro Federera udělal při svém podání Berdych dvě dvojchyby a daroval soupeři vedení 40:0. Skvělou hrou se český hráč dostal na shodu, pak nabídl Švýcarovi ještě další brejkbol, ale nakonec srovnal a hned v další hře sebral po boji naopak servis šestinásobnému vítězi Wimbledonu. Rázem Berdych vedl 5:3. Federer ještě udržel naději a za stavu 5:4 pro Berdycha zlobil a měl i brejkbol. Ale Berdych se propracoval trpělivě ke druhému mečbolu a po dvou hodinách a 33 minutách krále travnatých dvorců porazil 3:1 na sety.

„Je velice těžké popsat, co teď cítím,“ svěřoval se hned po utkání v interview pro oficiální wimbledonskou televizi Tomáš Berdych. „Hrát na takovém turnaji a na takovém kurtu proti Federerovi a ještě vyhrát a postoupit do semifinále,“ vyjmenovával výjimečné atributy úspěšného zápasu. „Povedlo se mi postoupit na dvou grandslamech po sobě do semifinále a to je skvělý výsledek,“ pochvaloval si český tenista. O dalším soupeři Novaku Djokovičovi ještě příliš mluvit nechtěl. „Teď je hodně těžké mluvit o dalším soupeři, nechci tady ještě končit, ale teď, pár minut po takové výhře si chci nejdřív vychutnat takový úspěch,“ dodal.

Tématické zařazení:

 » Sport