Vůz Audi R15 s piloty Rockenfellerem, Bernhardem a Dumasem vyhrál 24 hodin Le Mans - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Vůz Audi R15 s piloty Rockenfellerem, Bernhardem a Dumasem vyhrál 24 hodin Le Mans

Ikona

13. června 2010, 19.02 | LE MANS | Vítězem slavného závodu 24 hodin Le Mans se stala posádka vozu Audi R15 TDI, německá automobilka se raduje znovu po roční odmlce a triumf slaví poosmé v posledních deseti letech. První vítězství slaví trio pilotů, Němci Mike Rockenfeller a Timo Bernhard a Francouz Romain Dumas. V roce 2009 došlo na okruhu v Sarthe k malé revoluci. Speciál značky Peugeot dokázal prorazit hegemonii Audi a po dlouhých šestnácti letech triumfoval ve slavném závodě.

 

Německá automobilka však naplánovala odvetu a opět vrátila titul do své stáje. Slaví poosmé v posledních deseti letech.

Nečekaně však namísto ostřílených matadorů Kristensena, Capella a McNishe jedoucích v barvách Audi Sport Joest Teamu, triumfovali Němci Mike Rockenfeller a Timo Bernhard s Francouzem Romain Dumasem ze stáje Audi Sport North America.

Také druhá a třetí příčka patří vozům značky Audi. Stříbrná dojela posádka ve složení Němec Andre Lotterer, Švýcar Marcel Faessler a Benoit Treluyer z Francie. Třetí místo pak v závodě vybojoval tým v čele s italským řidičem Dindem Capellem.

Mladá posádka týmu OAK Racing Mazda France ve složení Jan Charouz, Matthieu Lahaye a Guillaume Moreau si v průběhu závodu polepšila a skončila ve své kategorii LMP2 na druhém místě. Z vítězství se radoval tým kolem Angličana Dannyho Wattse.

Druhý český jezdec ve slavné čtyřiadvacetihodinovce Tomáš Enge dojel spolu s Peterem Koxem a Christofferem Nygaardem na třetí příčce v kategorii GT1. První místo v této kategorii vybojovala posádka týmu Larbre Competition v čele s Gabrielem Gardelem ze Švýcarska.

V kategorii GT2 triumfoval se svou posádkou Marc Lieb z týmu Felbemayr Proton.

24 hodin Le Mans 2010: 1. Bernhard, Rockenfeller, Dumas (Něm./Něm./Fr./Audi Sport North America) 4:10,914, 2. Treluyer, Lotterer, Faessler (Fr./Něm./Švýc./Audi Sport Team Joest) 4:11,078, 3. Capello, Kristensen, McNish (It./Dán./Skot./Audi Sport Team Joest) 4:10,163, 4. Meyrick, Soheil, Didier (Ang./Fr./Fr./AIM Team Oreca Matmut) 4:44,884. 5. Watts, Leventis, Kane (Ang./Ang./S.Ir./Strakka Racing) 6:06,684... 7. CHAROUZ, Lahaye, Moreau (ČR/Fr./Fr./Oak Racing) 4:53:502, ... 22. ENGE, Nygaard, Kox (ČR/Dán./Niz./Young Driver) 4:45,475.

Tématické zařazení:

 » Sport