Vitalij Kličko obhájil titul profesionálního mistra světa v boxu v těžké váze - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Vitalij Kličko obhájil titul profesionálního mistra světa v boxu v těžké váze

Ikona

30. května 2010, 10.10 | GELSENKIRCHEN | Ukrajinský boxer Vitalij Kličko obhájil titul profesionálního mistra světa v těžké váze organizace WBC. V 10. kole knokautoval v zápase na 12 kol polského soupeře Alberta Sosnowského. Osmatřicetiletý Vitalij Kličko ve Veltins Areně, kde hrají své domácí zápasy fotbalisté Schalke 04, obhájil titul mistra organizace WBC posedmé na sebou od té doby, co ho získal zpět 6. prosince 2003 v New Yorku v zápase s Kanaďanem Kirkem Johnsonem, jehož tehdy knokautoval ve druhém kole.

 

V zápase s polským boxerem Albertemem Sosnowským měl od počátku převahu. V prvnich dvou kolech jasně dominoval, uplatnil svou výšku 201 cm a váhu kolem 115 kg, své delší ruce, nedovolil zkušenému polskému borci zkracovat vzdálenost a pouštět se do boje zblízka. Boxoval ze středu ringu s pravou rukou u těla a spuštěnou přední levou rukou, uplatnïl svou rychlost v obraně i při kontrech z levé ruky a útočil pravou především na hlavu Sosnowského.

Jednatřicetiletý Polák, který do zápasu v Gelsenkirchenu ze svých 47 utkání v profiringu 45 duelů vyhrál - z toho 27 K.O. - neměl proti Kličkovi šanci. Ve třetím, čtvrtém a pátém kole se snažil být aktivnější, ale Kličko neinkasoval žádný tvrdší úder a ani jednou nepustil Sosnowského do boje v klinči. V 6. kole Kličko přitvrdil a Soskowski inkasoval několik tvrdých úderů na hlavu a do žeber. V 7. kole se snažil Sosnowski, vědom si své bodové ztráty, ovládnout střed ringu, ale nakonec byl rád, že kolo skončilo, protože znovu utržil několik tvrdých úderů od Kličkovy levačky i pravačky.

Nejvyrovnanější bylo 8. kolo, v němž podal Sosnowski nejlepší výkon, ale v 9. kole šel do svého rohu značně otřesen a v 10. kole ringový rozhodčí zápas po tvrdém úderu pravačky Vitalije Klička ukončil. Ani Sosnowského nepočítal. Polák však podal sympatický výkon, celý zápas byl aktivní a ani jednou se během zápasu nedostal do provazů.

Vitalij Kličko, bratr mistra světa v těžké váze organizací IBF, WBO a IBO Vladimira Klička, jenž je téměř o pět let mladší, získal 26. června 1999 i titul organizace WBO po vítězném duelu s Angličanem Herbiem Hidem a dvakrát ho obhájil proti Američanům Edu Mahonemu a Obedu Sullivanovi. Ztratil ho 1. dubna roku 2000 v zápase s dalším americkým borcem Chrisem Byrdem v Berlíně. V 9. kole musel boj zdát kvůli zranění ramene. Poté získal 27. ledna 2001 titul mistra světa organizace WBA v zápase s Američanem s Američanem Orlinem Norrisem v Mnichově, jehož knokautoval už na začátku druhé minuty prvního kola. Titul třikrát obhájil proti Američanům Rossovi Purittymu, Vaughnovi Beanovi a Larrymu Donaldovi.

Ukrajinský boxer, který má doktorát ze sportovních věd a obhájil titul Ph.D. na univerzitě v Kyjevě, prohrál naposledy 21. června roku 2003 s Angličanem Lennoxem Lewisem zápas o titul organizací WBC a IBO, když ringový rozhodčí zápas předčasně ukončil kvůli zranění Klička po 6. kole. Kličko tehdy vedl 58:56 na body, ale lékař Paul Wallace označil tržnou ránu Klička pod levým okem, která vznikla ve 3. kole, za důvod k jeho nezpůsobilosti pokračovat v boji. Vitalij Kličko si pak vybojoval titul WBC s Kanaďanem Kirkem Johnsonem, obhájil ho s Jihoafričanem Corrie Sandersem a Angličanem Dannym Williamsem a v roce 2005 poprvé ukončil kariéru.

V roce 2008 se však do ringu vrátil, porazil 11. října Nigérijce Samuela Petera v souboji o titul WBC a od té doby ho nepustil.

Bratři Kličkové nyní drží nyní tituly všech nejprestižnějších světových boxerských organizací. Nikdy se neutkají mezi sebou, protože to slíbili své matce. Vitalij Kličko nedávno naznačil, že jeho druhé ukončení kariéry bude definitivní. Zahájil výrazným způsobem svou politickou kariéru. Je zastupitelem v radě hlavního města Ukrajiny Kyjeva za své politické uskupení Vitalij Kličko Blok, které má 15 míst v městské radě. Je příznivcem proevropského ukrajinského politika Viktora Juščenka, bývalého prezidenta země. V dubnu roku 2010 založil politickou stranu Ukrajinská demokratická aliance pro reformy. Vitalij Kličko žije střídavě v Hamburku, v USA a v Kyjevě.

V profiringu Vitalij Kličko včetně soboty v Gelsenkirchenu vybojoval 40 utkání, 38 z nich vyhrál, pouze ve dvou byl poražen, a to vždy technickým K. O. kvůli zraněním, z nichž to druhé v roce 2003 v duelu s Angličanem Lennoxem Lewisem bývá označováno jako velmi diskutabilní. Mj. i proto, že ze strany Lewise šlo o úder proti pravidlům.

Tématické zařazení:

 » Sport