Tyčkařka Baďurová ukončila kariéru, znovu ji zradilo zdraví - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Tyčkařka Baďurová ukončila kariéru, znovu ji zradilo zdraví

Ikona

30. dubna 2010, 13.22 | PRAHA | Vicemistryně světa ve skoku o tyči z roku 2007 Kateřina Baďurová oznámila v pátek v Praze ukončení atletické kariéry ze zdravotních důvodů, dál bude pracovat v centru zaměřeném na pohybovou výchovu malých dětí, které s kamarádkou založila. Sedmadvacetiletou Baďurovou provázely zdravotní problémy téměř po celou kariéru, vlastně jen v roce 2007, kdy na světovém šampionátu v Ósace získala stříbro, byla po celou dobu zdravá.

 

V lednu 2008 si přetrhla přední křížový vaz v pravém koleně, po operaci se ale dokázala vrátit, splnit limit a startovat na olympiádě v Pekingu.

"Letos začalo Katku bolet druhé, původně zdravé koleno. Podstoupila vyšetření na magnetické rezonanci, které ukázalo poškození předního křížového vazu. Lékaři doporučil krátkou pauzu a po ní vyšetření artroskopií, které proběhlo v úterý, a verdikt nebyl příznivý. I v druhém koleně má Kačka přetržený křížový vaz," vysvětlil manažer Libor Varhaník. "To je život, Kačka byla sluníčkem reprezentace a bude nám chybět, ale věřím, že ji čeká další úspěšný osobní i profesní život," dodal Varhaník, který je současně předsedou Českého atletického svazu.

Baďurová se ihned rozhodla, že na další operaci nepůjde a ukončí kariéru. "Pořád jsem doufala, že ten vaz snad není úplně přetržený, ale je, hned u úponu stehenní kosti. Kdyby byl jen natržený, dalo by se s tím dál závodit. Takhle mi bylo řečeno, že to koleno, v jakém je teď stavu, zátěž vrcholového sportu nevydrží. Takže rozhodování bylo poměrně jednoduché," popsala Baďurová, v níž teď po dlouhodobých problémech převažuje úleva, ale také lítost. "Líto je to asi každému sportovci, který končí. Zvlášť když se mu nepovedlo ukázat, co chtěl. Já jsem ale ráda, že jsem získala alespoň tu jednu medaili," dodala.

Baďurová už má představu, co bude dělat dál. "S kamarádkou zakládáme mateřské centrum v Suchdole, otvíráme prvního června. Bude zaměřené na pohybovou přípravu dětí od dvou do šesti nebo sedmi let, a tu bych tam měla zajišťovat já. Máme pronajatou vilku s vlastní zahradou, kapacita je kolem třiceti dětí," líčila Baďurová, která bude nejen pracovat s dětmi, ale také fungovat jako ekonomka. Loni totiž dokončila studia ekonomie na vysoké škole.

Časem by mohla "trénovat" i vlastní děti, s dlouholetým přítelem, bývalým výškařem Tomášem Janků plánují na září svatbu. "Časem určitě, možná za dva roky? Harmonogram zatím nemáme," smála se Baďurová.

Tématické zařazení:

 » Sport