Čína přijde o olympijský bronz ze Sydney, falšovala data narození gymnastek - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Čína přijde o olympijský bronz ze Sydney, falšovala data narození gymnastek

Ikona

28. dubna 2010, 22.04 | DUBAJ | Čína přijde o bronzovou olympijskou medaili, kterou vybojovalo družstvo žen ve víceboji sportovních gymnastek. Důvodem je prokázané falšování věku u Tung Fang-siao, které v době soutěží nebylo ještě 16 let, informuje ve středu agentura Reuters. Číňanka Tung Fang-siao byla v roce 2000 členkou gymnastického olympijského týmu ve víceboji družstev a na hrách v Sydney získala společně s dalšími pěti sportovkyněmi bronzovou mediali.

 

Tehdy uváděla datum narození 20. ledna 1983. V tom případě by jí bylo sedmnáct let a její nominace by vyhovovala všem regulím Mezinárodní gymnastické federace (FIG).

Po olympiádě v Sydney Tung Fang-siao ukončila kariéru, ale v následujících letech se ke gymnastice vrátila jako funkcionářka. Právě proto se podařilo FIG odhalit podvod s datem narození. Na olympijských hrách v Pekingu v roce 2008 byla Tung Fang-siao akreditována jako sekretářka u soutěží v přeskoku s oficiálně deklarovaným datem narození 23. ledna 1986. To znamená, že v době konání OH 2000 v Sydney ji bylo jen 14 let.

Tématické zařazení:

 » Sport