Pěkné počasí a dostatek vody láká vodáky na jihočeské řeky - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Pěkné počasí a dostatek vody láká vodáky na jihočeské řeky

Ikona

22. dubna 2010, 15.33 | ČESKÉ BUDĚJOVICE | Pěkné počasí a dostatek vody ve většině toků láká v současné době vodáky na jihočeské řeky. Jaroslav Lhotský, majitel půjčovny lodí a raftů, řekl ve čtvrtek agentuře Mediafax, že jedna z významných vodáckých akcí, splouvání Malše, bude už v sobotu 24. dubna. Podle Lhotského je jarní splouvání Malše pro vodáky významnou akcí. Je to totiž možné jen tehdy, když Římovská přehrada vypouští dostatek vody a Malše se rázem zaplní stovkami lodí.

 

"Je to pro nás takové neoficiální zahájení vodácké sezony. Splouvat Malši od Římovské přehrady do Českých Budějovic k soutoku s Vltavou lze navíc jen dvakrát do roka, jednou na jaře a podruhé na podzim, jinak v ní není dost vody," řekl Lhotský.

Nejotužilejší vodáci však už na jihočeské řeky vyrazili. "Před měsícem se odemykala Lužnice, která však už tolik vodáků, jako například Vltava, delší dobu neláká. Rychle odtekla voda na Otavě, v nejbližší době jí nemusí být dostatek pro splouvání. Zato Vltava, která má teď pod Lipnem průtok kolem 15 až 20 kubíků vody za vteřinu, nabízí ideální podmínky," vysvětlil Lhotský.

Na velký nápor vodáků se však jihočeské řeky teprve připravují. Ve vodáckých kempech sejí trávu, kterou loňská sezona poničila, a půjčovny připravují na nadcházející sezonu plavidla. "Očekáváme zhruba stejný zájem, jako v loňském roce, pokud nám bude přát počasí. Trochu nás ovlivní zpřísnění limitů pro splouvání horního toku Vltavy, které provedl Národní park Šumava, ale určitě to nebude tak výrazné, jako v předchozím roce, kdy omezení splouvání začala platit," dodal Lhotský.

Tématické zařazení:

 » Sport