Bývalý dlouholetý předseda MOV Samaranch zemřel ve věku 89 let - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Bývalý dlouholetý předseda MOV Samaranch zemřel ve věku 89 let

Ikona

21. dubna 2010, 17.58 | BARCELONA | Bývalý předseda Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Juan Antonio Samaranch zemřel ve středu ve věku 89 let. S odkazem na prohlášení MOV o tom informovala agentura Reuters. "Mezinárodní olympijský výbor s nejhlubším zármutkem oznamuje, že dnes zemřel Juan Antonio Samaranch," stojí v prohlášení MOV. Čestný předseda výboru byl v neděli hospitalizován na klinice Quirón v Barceloně na jednotce intenzivní péče poté, co jej postihly akutní srdeční problémy.

 

Vedení nemocnice ve středu oznámilo, že Samaranch zemřel ve 13.25 středoevropského času na selhání oběhového systému.

"Jen těžko hledám slova, kterými bych popsal bolest olympijské rodiny," uvedl současný předseda MOV Jacques Rogge. "Ztratili jsme velkého muže, učitele a přítele, jenž svůj život zasvětil olympismu," dodal.

Samaranch byl nejvyšším představitelem Mezinárodního olympijského výboru dlouhých 21 let. Do úřadu nastoupil v roce 1980 a svůj post předal v roce 2001 Roggemu. Právě v roce 2001, kdy se již rozhodl nekandidovat na post předsedy MOV, měl velké zdravotní problémy způsobené extrémní únavou.

Naposledy se Samaranch představil na fóru Mezinárodního olympijského výboru v roce 2009 v Kodani, kdy se volil pořadatel letních her v roce 2016. "Vím, že jsem velmi blízko konce svého života," řekl Samaranch při prezentaci Madridu a emotivně tak členům MOV dal najevo, že by se rád rozloučil s olympiádou ve své rodné zemi. Nakonec ale přece jen dostalo přednost Rio de Janeiro.

Samaranch se narodil v Barceloně 17. července 1920 a věnoval se sportu na kolečkových bruslích, se španělskou reprezentací dokonce získal v tomto odvětví titul mistra světa. Ke kariéře sportovní politiky mu napomohl diktátor Francisco Franco, členem MOV se stal v roce 1966.

Po Frankově smrti byl Samaranch jmenován velvyslancem Španělska v Sovětském svazu a v Mongolsku. Poté se díky získaným kontaktům stal v roce 1980 prezidentem Mezinárodního olympijského výboru, kde vystřídal irského Lorda Killanina. Český sport osobně podpořil Samaranch v roce 1984, kdy se pod jeho záštitou konal jubilejní 50. ročník krosového atletického závodu Velká kunratická.

Tématické zařazení:

 » Sport