Fotbalový klub FK Bohemians byl potrestán pokutou šesti milionů korun a odečtem 20 bodů - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Fotbalový klub FK Bohemians byl potrestán pokutou šesti milionů korun a odečtem 20 bodů

Ikona

16. dubna 2010, 01.27 | PRAHA | Disciplinární komise ČMFS potrestala fotbalový klub FK Bohemians Praha pokutou šesti milionů korun, odečtem 20 bodů a prezident klubu Karel Kapr dostal dvouletý zákaz činnosti ve fotbale za nenastoupení k zápasu 24. kola I. ligy na půdě Bohemians 1905. Informaci nám sdělil sám Karel. Kapr. Už v poledních hodinách byl výsledek zmíněního zápasu kontumován ve prospěchu týmu Bohemians 1905, jemuž budou přičteny tři body v tabulce I. ligy.

 

Prezident FK Bohemians Karel Kapr osobně oznámil zástupcům médií výše a formy trestů, kterými byl jeho klub postižen, ihned poté, co opustil budouvu ČMFS v Praze 6 na Strahově. "Přesně mi nebyly formulovány důvody, ale zřejmě za znevážení dobrého jména dostal náš klub pokutu šest milionů korun a bude nám odečteno 20 bodů. Já jsem dostal dvouletý zákaz činnosti, asi ve všech funkcích, teď nevím. Kapitán týmu Marek Kincl dostal dvouletý zákaz nošení kapitánské pásky," prohlásil Karel Kapr.

Prezident FK Bohemians dodal, že s trestem se samozřejmě nesmíří a bude bojovat dál. "Nestáhnu se z fotbalu a budu dál hájit naše zájmy. Nevzdám se, ale znáte to - na půdě zločinecké organizace nemůžete zvítězit," řekl šéf pražského klubu. Karel Kapr se pousmál při dotazu, zda považuje Českomoravský fotbalový svaz za zločineckou organizaci. "Nic takového jsem neřekl. Pouze tvrdím, že jednotlivec na půdě zločinecké organizace nemůže uspět," dodal Kapr.

Na následující tiskové konferenci potom tresty upřesnil a zdůvodnil předseda disciplinární komise Českomoravského fotbalového svazu Jiří Golda. Tresty za incident z 10. dubna, kdy vedení mužstva FK Bohemians Praha krátce před plánovaným začátkem utkání 24. kola I. fotbalové ligy oznámilo, že proti Bohemians 1905 nenastoupí, souvisejí i s údajnou korupční kauzou zápasu Sigma Olomouc - FK Bohemians Praha ve 30. kole I. ligy 2008-09.

"Uvažovali jsme o vyloučení FK Bohemians ze soutěže, ale nakonec jsme se rozhodli pro odečet bodů, abychom nemuseli anulovat všechny výsledky týmu. Pan Kapr dostal kromě zákazu činnosti za znevážení jména fotbalu, porušování předpisů ČMFS a nesportovní a nekalé ovlivňování výsledků také osobní pokutu ve výši 300 000 Kč. Tresty poněkud souvisejí i s údajnou korupční kauzou, v níž klub FK Bohemians a pan Kapr nespolupracují, nepřinášejí slíbené důkazy a máme pocit, že nás tahají za nos. Pan Kapr nespolupracuje ani s policií tak, jak by měl. Přinese-li nové důkazy, tak svolám okamžitě mimořádné zasedání disciplinární komise a kauzu znovu otevřeneme," upřesnil Jiří Golda.

Komise neshledala žádné důvody k potrestání klubu Sigma Olomouc, fotbalisty jejího A týmu Petra Drobisze a nechala otevřenou otázku trestů vůči hráčům FK Bohemians Marka Kincla, Romana Dobeše a jejich bývalých spoluhráčů Miroslava Obermajera a Davida Zoubka v souvislosti s údajnou korupční kauzou. "Nemohu vám přesně sdělit, co je ve spise, který vede v této kauze protikorupční policie. Ale můžu vám říct, že hráči Kincl a Dobeš úplně odmítli na policii vypovídat a využili možnosti trestního řádu, aby si nepřivodili případnou újmu. Obermajer odmítl vypovídat o jednom časovém úseku, který se týkal údajného převzetí peněz od Drobisze," poznamenal Golda. Korupční kauzu, v níž měla údajně Olomouc uplácet hráče FK Bohemians částkou 300 000 Kč, aby vypustili zápas, projednávala disciplinární komise už dvakrát. Vždy musela kauzu odložit na další termín. Karel Kapr měl přinést další slibované důkazy ve čtvrtek, ale neučinil tak.

Tresty však postihly i klub Bohemians 1905 za výtržnosti diváků, porušování předpisů ČMFS a znevážení jména fotbalu během událostí kolem neuskutečněného zápasu 24. kola s FK Bohemians. Klub dostal pokutu 100 000 Kč, musí nahradit škodu na autobuse FK Bohemians a generální ředitel Bohemians 1905 Lukáš Přibyl dostal pokutu ve výši 50 000 Kč za svá chybná rozhodnutí. "Není mi naprosto známo nic o tom, že by se odehrál nějaký incident, který by se týkal autobusu FK Bohemians, za jehož bezpečnost máme ručit, i když není uvnitř stadionu. Byla u něj přece policie a ta také nic neví. Předpokládám, že já osobně jsem dostal pokutu za to, že jsem rozhodl, aby nebyli z bezpečnostních důvodů vpuštěni do hlediště trumpetisté FK Bohemians se svými nástroji. Soudím podle toho, že jsem na disciplinárce musel tuhle věc vysvětlovat," řekl agentuře Mediafax Lukáš Přibyl.

Trest šest milionů korun je nejvyšší pokutou, jaká kdy byla udělena v samostatné české lize.

Podle disciplinárního řádu nemají odvolání na tresty odkladný účinek. Například pokuty musejí být zaplaceny v uložené lhůtě a pouze v případě, že rozhodnutí disciplinárky zvrátí odvolací a revizní komise ČMFS, svaz peníze vrací zpětně. Činnost této komise však je v současné době zablokovaná a odvolání bude řešit až v novém složení po volbě na mimořádné valné hromadě 3. června.

Tématické zařazení:

 » Sport