Skikrosař Kraus a snowboardkrosař Novotný zakončí olympijskou sezonu na Aljašce - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Skikrosař Kraus a snowboardkrosař Novotný zakončí olympijskou sezonu na Aljašce

Ikona

30. března 2010, 15.50 | PRAHA | Skikrosař Tomáš Kraus, snowboardisté Michal Novotný a Martin Černík a freeridový lyžař Robin Kaleta se ve středu vydají na Aljašku, kde na nejprudších svazích světa hodlají lyžovat, jezdit na snowboardech, pořizovat fotografie a natáčet dokument. Čtveřice o tom informovala v úterý. "Byl to nápad Martina Černíka, už před olympiádou přišel s tím, že by nebylo špatné takhle nějak zakončit sezonu, udělat si radost a vyjet na Aljašku," prohlásil Kraus.

 

"Na Aljašce jsou nejprudší svahy na světě, každý dobrý lyžař nebo snowboardista by tam měl jednou v životě jezdit. Bude to hezký konec sezony," dodal. "Jedu si splnit sen," doplnil Michal Novotný, který ve Vancouveru také pomýšlel na lepší než šestnácté místo.

Hlavním kameramanem výpravy bude Jakub Frey, který pracuje i na scénáři. "Kamery na hlavě ale budeme mít všichni," dodal Robin Kaleta. Čtveřice se hodlá doplňovat, fotografovat a točit budou všichni. "Robin má velké zkušenosti z extrémního ježdění, Tomáš s Michalem zase z Alp. Chceme mimo jiné ukázat, že lyžaři a snowboardisté spolu nebojují, že můžou i spolupracovat," řekl Černík. "Nebude to ale ježdění po loučce," upozornil.

Všichni vědí, že to bude náročné. "Zažil jsem už velké hory, ale takhle velké ne. Respekt určitě mám a rozhodně dám na názor zkušenějších kluků. Když řeknou: do toho běž, budu si to rozmýšlet o dost míň, než kdybych tam byl sám," přiznal Kraus. "Hory jsou to velké a zrádné, já budu radši poslouchat než vymýšlet něco sám," dodal Novotný, jemuž značnou část zimy poznamenalo zranění vazů obou kotníků. "Ve snowboardovém vázání to pořád dost bolí, ale nedá se nic dělat. Fyziologicky jsou prý v pořádku," vysvětlil.

"Aljaška má stálou vlhkost vzduchu a teplotu, sníh se tam drží i na tak prudkých kopcích, kde vy v Alpách nezůstala ani vločka. Když stojím na snowboardu, rukou se v pohodě o ten kopec opírám. Hora je strmá odshora až dolů," popsal Černík. "Rozhodně nebudeme dělat kingy, hned jak tam přijedeme," dodal.

"Budeme mít s sebou horského vůdce, jinak by nás nepustili do vrtulníku," vysvětlil Kaleta. "K dispozici budeme mít rolby, bereme si s sebou skialpinistickou výbavu i speciální lavinové batohy. Kdyby někdo z nás spustil lavinu, jen zatáhne, batoh se nafoukne a na 99 procent udrží člověka na povrchu," dodal. "Balíme taky lopatu, sondu, pípák, prostě základní věci na freeride, to by měl mít ostatně každý, ať už jezdí v Krkonoších nebo na Aljašce," dodal Kaleta.

"Jestli si tohle přečte máma, nikam mě nepustí," smál se osmadvacetiletý Novotný. Jemu i Krausovi prý rodina dobrodružství trochu vymlouvala. "Člověk, který zůstává doma, to nepovažuje za nějakej extra dobrej nápad," připustil pětatřicetiletý Kraus, otec dvouleté dcery. "Něco jsem si samozřejmě vyslechl, ale jsme sportovci, které baví pohybovat se na sněhu v horách, a tohle je něco, o čemž většina lidí sní, ale málokdo to provede," dodal. "Jen co se vrátíme, vyrazím s rodinou někam na dovolenou. Dostal jsem několik podmínek, musí tam být moře, teplo, musím mít volno a dost času na malou Lucinku. Asi to bude spíš pasivní dovolená," nastínil Kraus.

"Moje máma a přítelkyně se bojí úplně všeho, i když jedu jen závodit. Asi se budou bát pořád dál, ale já jsem si většinou stejně udělal to, co jsem považoval za správné. I nebezpečné věci se dají dělat rozumně," ví Novotný.
"Mně připadá mnohem nebezpečnější, když kluci závodí ve skikrosu a snowboardkrosu a čtyři lidi se řítí ledovým korytem dolů. Že my se na konci zimy svezeme v prašánku, to určitě není větší extrém, než na co jsou zvyklí," nesouhlasil Černík.

Čtveřice plánuje jezdit na Aljašce dvanáct dnů. "Výkyvy počasí tam nejsou výjimečné, možná budeme rádi, když se nám podaří odjezdit tři nebo čtyři dny," doplnil Kaleta.

Tématické zařazení:

 » Sport