Sjezdařka Záhrobská se nadobro rozešla se svým otcem, od jara jí nebude dělat ani manažera - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Sjezdařka Záhrobská se nadobro rozešla se svým otcem, od jara jí nebude dělat ani manažera

Ikona

23. března 2010, 09.41 | PRAHA | Definitivní profesní rozchod se svým otcem oznámila v pondělí večer na svých webových stránkách v současnosti nejlepší česká sjezdařka Šárka Záhrobská. Bronzová medailistka z únorových olympijských her ve Vancouveru nebude od jara využívat Petra Záhrobského už ani jako manažera. Záhrobský skončil ve funkci trenéra elitní slalomářky před startem uplynulé sezony s tím, že se chce více věnovat jejímu bratrovi Petrovi.

 

Záhrobská si proto našla vlastní tým specialistů. "K tomu, abych patřila k nejlepším na světě, potřebuji tým lidí, kteří mi pomáhají, navzájem se respektují, spolupracují a vytvářejí pro mě zázemí," vysvětlila v pondělním prohlášení pětadvacetiletá sjezdařka.

"Můj otec se do takového týmu odmítl začlenit, také proto naše spolupráce na jaře loňského roku skončila. Od letošního jara otec končí také ve funkci mého manažera," dodala s tím, že ji k prohlášení přiměly výroky jejího otce v médiích. Záhrobský se nechal slyšet, že jeho dcera vybojovala ve Vancouveru bronz ve slalomu jen díky tomu, že se vrátila k technice, kterou ji kdysi naučil.

"Již několik let se na mé přípravě podílí tým více lidí a není tedy pravda, že výsledky za poslední čtyři roky jsou prací jen mého otce, jak se on sám vyjadřuje," zdůraznila Záhrobská. Otec sice podle ní má velké zásluhy na tom, že se vyšplhala na vrchol, nicméně v posledních letech prý nezachytil nejnovější trendy lyžování, což slalomářku brzdilo v dalším rozvoji.

"Technika sjezdového lyžování se velmi rychle vyvíjí, speciálně u technických disciplín. Pojetí jízdy, se kterým jsem v roce 2007 vyhrála mistrovství světa ve slalomu, není v současné době technikou, se kterou se dá ve Světovém poháru uspět," líčí. "Můj otec bohužel tento vývoj nezachytil a po úvodním slalomu loňské sezony pouze konstatoval, že budu na jaře ráda za patnácté místo v žebříčku. Právě v té době jsem požádala člověka, který již byl součástí týmu mého otce, aby mi začal pomáhat s technikou lyžování," ozřejmila.

Jiný pohled než její otec má Záhrobská také na své perspektivy v obřím slalomu. "Můj otec do médií prohlašuje, že v obřím slalomu můžu uspět, pokud budu jezdit tak, jak on mě naučil. Moje technika jízdy v obřím slalomu není správná a pod jeho vedením neměla v posledních třech sezonách žádný vývoj. Dostala jsem se na úroveň dvacátého místa na světě a nedokázala jsem se posunout dál, naopak jsem se před dvěma lety začala zhoršovat," poznamenala s tím, že je schopná jezdit mnohem lépe. "Díky rozborům tréninkových i závodních jízd v počítačovém programu vím, co je třeba v technice středního oblouku změnit," dodala.

Na tom, že již netrénuje se svým otcem, nevidí Záhrobská nic špatného. "V lyžování je změna trenérů v období přibližně čtyř let naprosto běžná. Navíc není možné, aby v dnešní době jeden člověk zastával funkci trenéra, manažera a zároveň dělal veškerý technický servis," vysvětluje. "Pokud se chce sportovec zlepšovat, je nutné stále hledat nové cesty, metody tréninku a technologie. To je také můj hlavní cíl a zároveň úkol pro nový tým a jeden z důvodů, proč se chystám pro následující období navázat novou spolupráci s trenérem specialistou na sjezdové lyžování se zkušenostmi v zahraničí," uzavřela své prohlášení sjezdařka.

Tématické zařazení:

 » Sport