Velká cena Bahrajnu odstartuje v neděli nový ročník F1 - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Velká cena Bahrajnu odstartuje v neděli nový ročník F1

Ikona

12. března 2010, 17.21 | BAHRAJN | Nový ročník MS formule 1 odstartuje v neděli Velkou cenou Bahrajnu, fanoušci se mohou těšit na nové týmy, návrat legendárního německého pilota Michaela Schumachera či třeba nový systém bodování. Informace zveřejnila agentura Reuters. Nový ročník seriálu mistrovství světa F1, který bude mít devatenáct dílů a odstartuje v neděli ve 13.00 Velkou cenou Bahrajnu, je ostře sledován.

 

Po tříleté pauze se vrací do kokpitu německý pilot Michael Schumacher. Sedminásobný mistr světa usedne do vozu stáje Mercedes. Úřadující mistr světa, Brit Jenson Button naopak nastoupí do bojů v barvách stáje McLaren, kde mu parťáka bude dělat mistr světa z roku 2008 Lewis Hamilton. Na lepší umístění pomýšlí jistě i Ferrari, které místo Kimiho Räikkönena angažovalo k Felipe Massovi dvojnásobného mistra světa Fernanda Alonsa.

V seriálu F1 se po letech také objeví jméno Senna a tým Lotus. Poprvé v historii bude bojovat o mistrovské body v závodech pilot z Ruska. Na startovním roštu bude dvanáct týmů, pokud najde potřebné finance i stáj USF1, tak třináct. Proti uplynulé sezoně dochází i k mnoha změnám pravidel. Během závodů nebudou moci vozy doplňovat palivo. Naopak bude možné využívat i užší hladké pneumatiky. Mění se i systém bodování. Za vítězství se bude udělovat 25 bodů, 18 bodů dostane druhý v pořadí, třetí si pak připíše patnáct bodů. Za další příčky se bude udělovat 12, 10, 8, 6, 4, 2 a 1 bod.

Nejlepších deset jezdců v kvalifikaci bude muset do závodu odstartovat s pneumatikami se stejnou směsí, jakou použili ve třetí části kvalifikace. Změnila se také váha monopostů a to z 605 na 620 kilogramů, větší jsou totiž palivové nádrže. Další změnou je nařízení, že po vynesení trestu v podobě penalizace musí závodník zamířit na povinnou zastávku už po dvou kolech (dosud to bylo po třech).

Okruh v Sakhiře, kde se v neděli pojede, byl oficiálně otevřen 17. března 2004. Premiérový závod tam vyhrál Michael Schumacher na Ferrari, další dva ročníky ovládl Španěl Fernando Alonso, poté se tam dvakrát těšil z triumfu Felipe Massa s Ferrari a loni zde vyhrál Jenson Button na vozu Brawn. "Bahrajn byl vždy mojí oblíbenou tratí. Má úžasně rychlé a plynulé sekce, které vyhovují mému jezdeckému stylu. Je to dobrý okruh na předjíždění," pochvaloval si Jenson Button.

Trať Velké ceny Bahrajnu je postavena přímo v poušti, a tak je největším problémem techniků a týmů všudypřítomný písek. Výstavba okruhu, kde je celkem patnáct zatáček, stála 150 milionů USD. Okruh měří 5,417 km, na tribuny se vejde 45 000 diváků.

Tématické zařazení:

 » Sport