Jablonecká musherka Jana Henychová nastoupí v sobotu na závod dlouhý 500 kilometrů - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Jablonecká musherka Jana Henychová nastoupí v sobotu na závod dlouhý 500 kilometrů

Ikona

11. března 2010, 11.13 | JABLONEC NAD NISOU | Na start závodu psích spřežení Finmarkslopet v Norsku se v sobotu postaví jablonecká devětatřicetiletá musherka Jana Henychová. Její mluvčí Milena Jelínková ve čtvrtek řekla, že kvůli technickým problémům žena odstoupila od záměru zopakovat loňskou trasu na tisíc kilometrů. „Start bude v sobotu v 11 hodin v norském městě Alta. Jana pojede s osmi psy ve věku od 18 měsíců do šesti let.

 

Závod potrvá tři až čtyři dny a v cíli, rovněž v Altě, ji čekáme v úterý 16. března,“ řekla mluvčí závodnice Milena Jelínková. Dodala, že musherka minulý rok trénovala s celkem třiceti psy husky po dobu osm měsíců. V lednu se jí na cestě do Norska porouchalo auto, které vezlo výpravu s veškerým vybavením. Na sever se dostala náhradním vozem s provizorním vybavením a od února už trénovala v Norsku.

Jablonecká musherka se už v Norsku a zároveň jen 1200 kilometrů od severního pólu dobře aklimatizovala a zúčastnila se tréninkového místního závodu na 240 kilometrů. Loni zvládla extrémně těžký non stop závod jako první žena mimo Norsko. Trať závodu Finmarkslopet na tisíc kilometrů, která je třetí nejdelší na světě, ujela za osm dní a 16 hodin. Do letošního závodu se přihlásilo 144 týmů z celého světa a z toho 113 týmů ze skandinávských zemí.

Tématické zařazení:

 » Sport