Češi se pod vedením trenéra Bílka výhry ještě nedočkali, Skotové v Glasgowě vyhráli 1:0 - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Češi se pod vedením trenéra Bílka výhry ještě nedočkali, Skotové v Glasgowě vyhráli 1:0

Ikona

4. března 2010, 09.14 | GLASGOW | Čeští fotbaloví reprezentanti ve středu večer prohráli 0:1 v přátelském utkání se Skotskem na stadionu Hampden Park v Glasgowě a pod vedením nového trenéra Michala Bílka se ještě nedočkali vítězství. Vítěznou branku domácích dal v 62. minutě Scott Brown. Český reprezentační tým nastoupil s Jaroslavem Drobným v brance v rozestavění 4-4-2.

 

Kouč použil poměrně netradiční složení zálohy, v jejímž středu byli dva defenzívní záložníci Mario Holek a Tomáš Hübschman. Ofenzivní středopolaře Jaroslava Plašila a Tomáše Rosického zařadil trenér Michal Bílek na okraje záložní formace a do útoku poslal Tomáše Necida a Václava Švěrkoše. Rosický hrál tedy v národním týmu po delší době vlevo, což je jeho tradiční pozice v Arsenalu.

První poločas vyzněl pro český tým lépe než pro domácí, kteří měli do přestávky jen jedinou šanci za standardní situace ve 45. minutě. Robson kopal trestný kop a ránu z jeho levačky k tyči skvěle vyrazil Drobný. Češi hráli kvalitní kombinační fotbal a předčili soupeře technicky, v držení míče i na množství šancí. První pěknou kombinaci zakončil Plašil už v 5. minutě, ale minul´branku. O pět minut později střílel znovu Plašil, tentokrát po Kadlecově centru z trestného kopu. Záložník Bordeaux hlavičkou znovu minul branku.

Výraznou gólovou šanci si český tým vypracoval v 18. minutě. Standardní situaci zahrával Rosický, Necid jeho centr poslal hlavou nabíhajícímu Svěrkošovi a ten skluzem trefil boční síť. Svěrkoš se ocitl v další velké příležitosti ve 23. minutě. Zkušený Darren Fletcher udělal ve středu hřiště školáckou chybu a přihrál přímo Rosickému, který přihrál útočníkovi Sochaux do lepší pozice. Svěrkoš šel sám na Gordona, ale ten jeho slabou ránu k levé tyči chytil.

Skotové, kteří v Hampden Parku vyhráli přátelský zápas naposledy v roce 1996, zřejmě znervózněli, přitvrdili hru, ale jeji kvalitu nijak nezlepšili. Naopak ve 30. minutě mohli opět inkasovat. Po Rosického přihrávce byl v šanci stoper Hubník, ale trefil obránce stojícího na brankové čáře. V závěru prvního poločasu se Skotové snažili převzít otěže hry, ale všechny jejich akce obrana českého týmu zastavila a jedinou nebezpečnou akcí byl zmíněný trestný kop Robsona.

Po přestávce byl Bílkův výběr aktivnější a v 53. minutě vypracoval pěknou střeleckou pozici pro Svěrkoše opět Tomáš Rosický. Svěrkošovu dělovku pod břevno však brankář Gordon vynikajícím zákrokem vyrazil. V 56. minutě byl hrubě faulovaný Rosický a než se český kapitán ze zákroku otřepal, tak zaútočil debutant Ondřej Kušnír. Jeho ostrý centr zprava se však Holkovi ani Necidovi nepodařilo dorazit za Gordonova záda.

Na sérii šancí českého mužstva však Skotové odpověděli gólem Scotta Browna v 62. minutě. Z levé strany odcentroval obránce Wallace, jeho pas poslal z pravé strany do středu velkého čtverce hlavou Fletcher a nabíhajícího záložníka Scotta Browna žádný český hráč neatakoval. Brown trefil balón holení levé nohy a skončil za zády Jaroslava Drobného. Český gólman míč sice zasáhl nohou, ale vytěsnit ho nedokázal.

Trenér Michal Bílek se rozhodl v 67. minutě ke trojímu střídání naráz, ale tyto změny v sestavě a ani další střídání - v 79. minutě debutoval také Jan Morávek - výsledkový zvrat nepřinesly. Skotové se po vedoucí brance uklidnili, hráli spíše defenzívně a pokoušeli se o brejky, český tým si však nedokázal vytvořit větší tlak. Se střelami Papadopulose a Skácela si Gordon poradil. V závěru se ještě jednou vyznamenal Drobný, který chytil ránu Whittakera.

Český tým byl v průběhu celého zápasu herně i na počet šancí lepším mužstvem, ale střelecky se neprosadil a jedna chyba obrany ho připravila o lepší výsledek. Příjemnými překvapeními byly výkony debutujícího obránce Ondřeje Kušníra a záložníka Maria Holka.

Tématické zařazení:

 » Sport