ZOH 2010 - Trápení proti Lotyšsku ukončil vítěznou trefou v prodloužení Krejčí - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

ZOH 2010 - Trápení proti Lotyšsku ukončil vítěznou trefou v prodloužení Krejčí

Ikona

24. února 2010, 09.59 | VANCOUVER | Čeští hokejisté vyhráli v osmifinále olympijského hokejového turnaje nad Lotyšskem 3:2 po prodloužení. Po dobrém vstupu se čeští reprezentanti k postupu protrápili, rozhodující gól vstřelil v prodloužení David Krejčí a ve čtvrtek se od 4.00 SEČ utká Česko ve čtvrtfinále s Finskem. Trenér Růžička se po zápase s Ruskem vrátil ke starému složení obranných dvojic, naopak v útocích došlo ke změnám.

 

Do prvního útoku se přesunul Erat místo Havláta, který putoval do čtvrtého útoku. Z druhé řady se od Jágra stěhoval Červenka, který vytvořil třetí útok z Krejčím a Fleischmannem, naopak k Jágrovi s Čajánkem se přesunul úderný Milan Michálek. Čeští hokejisté začali aktivně jako v prvním vzájemném měření s Lotyšskem v základní skupině a změny v útocích byly cítit. Hned první přesilovku sehráli čeští hráči daleko efektivněji než ty dřívější na turnaji. Kuba pálil od modré a Rolinek si před brankovištěm našel odražený puk a bekhendem jej zasunul do odkryté branky. Třetí útok hrál opět velmi dobře i s novicem Červenkou. Ten vybojoval puk za brankou, Krejčí od mantinelu přihrál mezi kruhy Fleischmannovi a ten zvýšil na 2:0. Stejně jako Rolinek vstřelil kopřivnický rodák první gól na turnaji.

Vedení 2:0 český tým ve druhé třetině ukolébalo, na začátku se během 26 sekund nechali vyloučit Fleischmann a Polák a před Vokounem bylo při dvojnásobné přesilovce Lotyšů pořádně živo. Při jedné ze skrumáží dokonce Cipulis před odkrytou brankou zpracoval nahozený puk na hrudi a posouval ho za brankovou čáru. Ovšem brankář Vokoun levým betonem předvedl velmi důležitý a zázračný zákrok. Na druhé straně chyboval Vokounův protějšek Masalskis v rozehrávce, ale Vašiček mířil jen do tyče opuštěné branky. Od poloviny utkání navíc odpočíval Jaromír Jágr, který zamířil do šatny s fyzioterapeutem Kolářem kvůli údajným bolestem hlavy a krku jako následek srážky s Ovečkinem.

Zahrávání si s lehkým postupem do čtvrtfinále se českým hráčům vymstilo. Nejprve Vokoun ve třetí třetině zlikvidoval velkou šanci Berzinšovi, ale po nedůrazu v obranném pásmu Lotyši snížili necelých osm minut před koncem na rozdíl jediné branky, když obránce Polák nechal dorážet Cipulise. Český zmar pokračoval, když po odrazu puku od zadního mantinelu vyrovnal necelé čtyři minuty před koncem Mikelis Redlihs. Najednou začínalo nečekané drama, každá střela mohla znamenat konec českého týmu na turnaji. V prodloužení nejprve hned v první minutě po střele Karsumše do zadního mantinelu stálo při Vokounovi štěstí, ale od betonu se puk naštěstí neodrazil do branky. V 66. minutě pak český tým splnil povinnost v podobě postupu, když přechod do útoku zvládla dvojice Fleischmann - Krejčí. První jmenovaný dal Krejčímu do tandemu, ten si puk podržel a pak přes obránce prostřelil přízemní střelou Masalskise mezi betony. Ve čtvrtek od 4.00 SEČ se tak český tým utká opět v hale UBC Thunderbird Arena s Finskem.

Ikona

Tématické zařazení:

 » Sport