ZOH 2010 - Bronzová Martina Sáblíková: Překvapila jsem sebe samu, zlatá medaile má bratříčka - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

ZOH 2010 - Bronzová Martina Sáblíková: Překvapila jsem sebe samu, zlatá medaile má bratříčka

Ikona

22. února 2010, 11.34 | VANCOUVER | Rychlobruslařka Martina Sáblíková má na olympijských hrách v kanadském Vancouveru tak fantastickou formu, že po zlaté medaili na 3000 m získala v noci na pondělí v Richmondu i bronz na trati 1500 m, kterou jela spíše doplňkově. Přiznala se po závodě, že překvapila sebe samotnou. "Tak moje zlatá medaile už tady má bratříčka," jásala po úspěšném závodě v mixzóně pro média Martina Sáblíková.

 

Organizátoři her nečekaně rozhodli, že se medaile budou rozdávat už v hale Richmond Olympic Oval a nikoliv až na oficiálním ceremoniálu na Medal Plaza ve Vancouveru.

"Vůbec jsem tuhle medaili nečekala. Jela jsem tenhle závod hlavně kvůli tomu, abych si užila olympijskou atmosféru, i když samozřejmě se snahou zajet co nejlepší výsledek. Ta patnáctistovka přece není vůbec moje trať, je to na mě krátký. Říkala jsem si, že když to dopadne dobře, tak budu do 15. místa a kdyby to mělo dopadnout výborně, tak do 10. místa. Ale že to bude na bednu mě vůbec nenapadlo. Po mně jely ještě dvě dvojice se silnými závodnicemi, tak jsem si říkala - fajn, budu šestá, skvělý, utírala jsem si brusle a vůbec jsem se nevzrušovala," řekla rozesmátá rychobruslařka, která je ještě velkou favoritkou závodu na 5000 metrů.

Na medaili nemyslela už také kvůli tomu, že se při dopoledním lehkém tréninku na rozjetí necítila příliš dobře. "Jelo se mi dopoledne přímo strašně. Při samotném závodě jsem měla hodně slabý rozběh a když mi trenér zahlásil, že jsem zajela v prvním kole čas 28,8 sekund, tak jsem málem upadla. Bylo to hrozně pomalé. Pořádně jsem ro rozbalila až ve třetím kole. Podle taktiky, kterou jsme si stanovili," prozradila Sáblíková.

Podle jejího názoru je patnáctistovka velmi ošidná trať. Nikoliv krátká na sprint, nikoliv dlouhá na taktický boj, je potřeba především správně rozložit síly. "Vloni jsem tady na patnáctistovce nezávodila, protože jsem byla nemocná. Čili jsem zde na 1500 metrů neměla přímou zkušenost, ale obecně platí, že kdo to špatně odhadne a hodně to rozjede, tak prostě ´vykápne´ a nevydrží ve třetím kole. V Richmondu byl dneska led hodně těžký. Trenér proto rozhodl, že první dvě kola pojedu s rukama za zády. Tím jsem ušetřila hodně sil. Teprve v tom třetím jsem to měla pustit naplno. Zajela jsem nejrychlejší třetí kolo ze všech závodnic, měla jsem z toho velkou radost," upřesnila rychlobruslařská reprezentantka, která se stala teprve druhou českou olympioničkou vedle běžkyně Kateřiny Neumannové, jež se může pochlubit dvěmi medailemi ze zimních olympiád.

"Být srovnávána s Kateřinou Neumannovou je pro mě velká čest. Je to velká postava českého sportu," reagovala na tuto připomínku Martina Sáblíková.

Skutečnost, že jela závod ve dvojici s kanadskou reprezentantkou Brittany Schusslerovou, ji nikterak nehandicapovala. "Naopak, byla jsem moc ráda. Zaručovalo to skvělou atmosféru v hale, pro mě velkou motivaci. Schusslerová měla mohutnou podporu a jelo se mi báječně. V cíli jsem byla sice unavená, to je jasný, ale nebyla to žádná hrůza," vzpomínala česká medailistka na samotný boj na oválu. Schusslerovou porazila o více než šest sekund, což byl při jízdách v noci na neděli naprosto ojedinělý rozdíl.

Sotva dojela do cíle, tak měla v mobilním telefonu už 14 sms s gratulacemi a přitom závod ještě nebyl u konce. "Ani přesně nevím, od koho to bylo, jen jsem mrkla na mobil, kolik toho tam je. Balila jsem si věci a pak jsem se dověděla, že jsem bronzová," poznamenal český medailový tahoun těchto her.

Ve středu pacifického a ve čtvrtek středoevropského času Martinu Sáblíkovou čeká ještě závod na 5000 metrů, v němž je ještě výraznější favoritkou než na "trojku". Sáblíkovou tedy čeká úkol znovu se koncentrovat na další závod a nepodléhat euforii. "Samozřejmě, že udělám maximum, aby to ještě jednou vyšlo. I když jsem na 5000 metrů čtyři roky neprohrála, tak jde o nejtěžší závod a na olympiádě jsou všichni dobře připraveni. Na statistiku nikdo hledět nebude. Některé moje velké soupeřky na pětce do patnáctistovky vůbec nešly. Tak uvidíme," dodala Martina Sáblíková.

Tématické zařazení:

 » Sport