ZOH 2010 - Lukáš Bauer: Měl jsem chuť Hellnerovi zlomit hůlku - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

ZOH 2010 - Lukáš Bauer: Měl jsem chuť Hellnerovi zlomit hůlku

Ikona

21. února 2010, 09.37 | VANCOUVER/WHISTLER | Lukáš Bauer bojoval v noci na neděli při skiatlonovém závodě ve Whistleru na dvakrát 15 km na XXI. Zimních olympijských hrách ve Vancouveru neustále na špici a i když nezískal medaili, tak z něj brzy vychladlo rozčilení vůči švédským běžcům. "Švédové předvedli skutečně týmovou taktiku na bruslařské patnáctce.

 

Olsson z depa vyjel jako první a Hellner se Södergrenem brzdili ostatní. Hlavně Hellner. Hlídal celou šířku stopy a když ho chtěl někdo předjet, tak mu honem vjel do cesty. Když se člověk už před něj dostal, tak mu Hellner zezadu skočil na lyže. Museli jsme to dělat tak, že ho jeden nalákal a druhý podjel, jinak se před něj jít nedalo. A vidíte to, nakonec to vyhrál celý," prohlásil v cíli Lukáš Bauer, který dojel do cíle závodu s hromadným startem na 7. místě. Ale už byl usměvavý, zloba z něj vyprchala.

"Mezi běžci není zvykem, aby si po takovém závodě šli něco vyříkávat, ale jednu chvíli jsem měl na Hellnera takový vztek, že jsem mu chtěl přerazit hůlku. Ale dělal to na skejtu jen první dvě kola, pak už jsme jeli každý svoje," doplnil Bauer, který se rozhodl pro riskatní taktiku a vyhrál první úsek.

"Všichni jsme bojovali s velkým teplem, takže hlavně jsem se snažil nezkazit žádnou občerstvovací stanici, abych nebyl bez tekutin. Ve stopě na klasice stál asi tak jeden centimetr vody, takže s mojí technikou, která je založena na velkém odrazu a dlouhém skluzu, to nebylo nic moc. Akorát jsem vyhnal vodu ze stopy pro ty ostatní. Chtěl jsem na klasice celé pole roztrhat, ale pořád se to nedařilo. Chtěl jsem unavit co nejvíc favoritů. Když už jsme se trochu urvali, tak nás rychle ostatní dojeli z kopce. Nikdo se ke mně nechtěl přidat," líčil český běžec průběh skiatlonu, v němž si tajně myslel na vyšší příčku než na sedmou.

"Ten závod byl skutečně zvláštní, možná skoro jako cyklistika. Měl jsem i na skejtu dost sil a rozhodl jsem se zaútočit v předposledním kole ze třetího místa. Chtěl jsem stíhat Olssona. Ale jak jsem si přejížděl do jiné stopy, tak mi někdo přišlápl lyži. Sice jsem neupadl, ale šel jsem do kleku. Úplně mě to rozhodilo. V tu ránu jsem byl na posledním místě té skupiny za Olssonem, v níž bylo asi 14 běžců. Probíjel jsem se dopředu, ale jak se nakonec ukázalo, tak šest soupeřů před sebou jsem asi na klasice unavil méně než bych chtěl," vyprávěl Lukáš Bauer s úsměvem, jako kdyby šlo o rekreační vyjížďku na posledním jarním sněhu.

"Myslím, že jsem v tomhle závodě neudělal nic špatně a mrzí mě jenom ten pád. To riziko byla správná volba. Kdybych jel v klídku a jenom si to hlídal, tak by to asi dopadlo hůř. Cítím se ve velmi dobré formě. O tom svědčí třeba to, že když jsem odstoupil na chvíli ze špice a šel dopředu třeba někdo z Italů, tak tempo okamžitě kleslo. Myslím, že pro štafetu i padesátku na tom budeme všichni dobře," dodal Lukáš Bauer.

Ikona

Ikona

Ikona

Tématické zařazení:

 » Sport