ZOH 2010 - Čeští hokejisté zdolali i přes trápení Lotyšsko 5:2, o vítězství rozhodl raketový úvod - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

ZOH 2010 - Čeští hokejisté zdolali i přes trápení Lotyšsko 5:2, o vítězství rozhodl raketový úvod

Ikona

20. února 2010, 09.08 | VANCOUVER | Čeští hokejisté porazili v sobotním utkání skupiny B olympijského hokejového turnaje tým Lotyšska 4:2. Svěřenci Vladimíra Růžičky rozhodli o tříbodovém zisku v úvodu utkání, kdy třikrát pokořili gólmana Masalskise, brankou a asistencí přispěl k vítězství obránce Tomáš Kaberle. Podruhé na turnaji oblékl český tým bílé dresy a světlá kombinace mu opět přinesla štěstí.

 

Trenér Vladimír Růžička, ani jeho lotyšský kolega Olegs Znaroks neprovedli oproti úvodním vystoupením žádné změny v sestavě. Češi toužili po rychlé a uklidňující trefě a jejich přání se jim vyplnilo již po necelých třech minutách hry. Fleischmann prostrčil puk na Erata, který ho jemnou žabkou naservíroval Krejčímu a forvard Bostonu si elegantním blafákem překonal gólmana Masalskise.

Uběhlo jen třiašedesát sekund a příznivci českých barev měli znovu důvod k jásotu, pokus Židlického od modré šikovně tečoval mezi betony lotyšského brankáře Tomáš Plekanec. Raketový úvod českého mužstva dovršil v 6. minutě Jaromír Jágr. Největší hvězda Růžičkova výběru zvýšila v přesilovce tvrdou ranou na 3:0. Čeští hokejisté přestříleli v úvodní třetině soupeře v poměru 16:4, od dalšího navýšení skóre uchránil Lotyše gólman Edgars Masalskis.

Český celek pokračoval i na začátku prostřední dvacetiminutovky v ofenzivním představení. Ve 27. minutě využil početní výhodu přesnou ranou Tomáš Kaberle a zdálo se, že národní tým pohodově dokráčí k tříbodovému zisku.

Těsně před druhou sirénou ale chyboval v přesilovce Zbyněk Michálek. Zadák Phoenixu nasměroval svoji ránu od modré pouze na prvního stojícího hráče, kterým byl Vasiljevs. Lotyšský útočník okamžitě našel na červené Sotniekse, jenž se vracel z trestné lavice a třiadvacetiletý bek Dinama Riga si v samostatném nájezdu dokázal poradit. O chvíli později navíc měli Lotyši možnost početní výhody, Ankipans v ní snížil na rozdíl dvou branek a pro český národní tým nastalo období trápení.

Čeští hráči nastupovali do závěrečné třetiny zápasu s cílem vsítit pátou rozhodující trefu, dlouho však nemohli najít recept na výtečného Masalskise. Naopak Tomáš Vokoun musel demonstrovat své umění zejména proti jedovatým střelám Niživijse. V 51. minutě uvolnil Polák krásným obloučkem Havláta, jeho sólový únik však lapil lotyšský gólman. Čeští hokejisté se tak o výsledek strachovali až do samotného konce, trápení ukončil až kapitán Patrik Eliáš, jenž při power play pečetil do prázdné klece tříbodový zisk. Čeští hokejisté tak mají blízko k triumfu v základní skupině B, v závěrečném klání s Ruskem jim stačí uhrát bod.

Tématické zařazení:

 » Sport