ZOH 2010 - Lukáš Bauer skončil v olympijském skiatlonu sedmý, vyhrál švéd Hellner - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

ZOH 2010 - Lukáš Bauer skončil v olympijském skiatlonu sedmý, vyhrál švéd Hellner

Ikona

21. února 2010, 09.27 | VANCOUVER/WHISTLER | Švéd Marcus Hellner vyhrál dramatický skiatlon běžců na lyžích na 15 km klasicky a 15 km volně. Druhý dojel Tobias Angerer z Německa, třetí místo získal další Švéd Johan Olsson. Lukáš Bauer doběhl na sedmém místě. Švédové předvedli vynikající taktický výkon, když hned na začátku druhé, bruslařské části šel do čela Johan Olsson a získal si slušný náskok, který zbytek pole nebyl schopný zlikvidovat.

 

Bronzový z volné patnáctky Lukáš Bauer, který udával tempo v klasické části závodu, zpočátku nejaktivnější pracoval na stažení Švédova náskoku ve spolupráci s Rusem Alexandrem Legkovem. "Snažil jsem se pole v klasické části skiatlonu roztrhat, ale nikdo se mnou nechtěl jet. Bylo hrozné teplo. Švédové to zajeli týmově opravdu výborně," prohlásil Lukáš Bauer, který po klasice vedl a do bruslařské části odjížděl jako druhý za Olssonem.

Čtrnáctičlenná skupina však na Švéda nijak nezískávala, ba právě naopak, protože další dva Švédové, Marcus Hellner a Anders Södergren, tempo spíše brzdili. Po průjezdu do posledního okruhu se snažil skupinu roztrhat Rus Alexandr Legkov, s ním se udrželi jen Hellner, Angerer a vedoucí závodník Světového poháru Petter Northug, který měl však smůlu, protože zlomil hůl.

Skupina Olssona sice dostihla, Švéd se však nemínil vzdát a ve finiši před sebe pustil jen svého krajana Marcuse Hellnera a Tobiase Angerera. Legkov, který se nejvíc zasloužil o dostižení uprchlíka, zůstal bez medaile, stejně jako český lyžař, který dojel sedmý. Nor Petter Northug, mistr světa v této disciplíně z Liberce, doběhl jedenáctý. "Na konci předposledního kola jsem byl na třetí pozici a pokusil jsem se zaútočit, jít do stíhání Olssona. Ale někdo mi přišlápl lyži, nespadl jsem, ale šel jsem do pokleku, a to samozřejmě člověka dostane z tempa. Pak jsem jel ´podlahu´ až do konce," dodal Bauer, o jehož sedmé pozici za Němcem Filbrichem rozhodla až cílová fotografie.

ZOH Vancouver
BĚH NA LYŽÍCH

Skiatlon (15 km klasicky + 15 km volně) - muži: 1. Hellner (Švéd.) 1:11,4, 2. Angerer (Něm.) 1:15:13,5, 3. Olsson (Švéd.) 1:15:14,2, 4. Legkov (Rus.) 1:15:15,4, 5. Babikov (Kan.) 1:15:20,5, 6. Filbrich (Něm.) 1:15:25,0, 7. BAUER (ČR) 1:15:25,2, 8. Grey (Kan.) 1:15:32,0, .... 26. JAKŠ 1:17:58,2, 38. MAGÁL 1:21:39,0, KOUKAL (všichni ČR) nedokončil.

PROFIL VÍTĚZE

Marcus Hellner, Švédsko
Narozen 25. listopadu 1985 v Lerdale
Bronzový medailista z mistrovství světa 2007 ve štafetě na 4 x 10 km
Vítěz jednoho závodu Světového poháru (na 15 km volně), ve skiatlonu dosud nikdy nebodoval
Při své první olympijské účasti ve Vancouveru prohrál bronz na trati 15 kilometrů volně těsně s Lukášem Bauerem
Jeho koníčky jsou poker a lov.

Tématické zařazení:

 » Sport