ZOH 2010 - Lukáš Bauer zbrojí na sobotní skiatlon: Bude to drsný boj, snad ne arogantní - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

ZOH 2010 - Lukáš Bauer zbrojí na sobotní skiatlon: Bude to drsný boj, snad ne arogantní

Ikona

19. února 2010, 09.46 | WHISTLER | Běžec Lukáš Bauer bude v sobotu na XXI. Zimních olympijských hrách v kandském Vancouveru bojovat o svou druhou medaili ve skiatlonu na dvakrát 15 km klasickým a volným stylem. Ve čtvrtek se podělil se svými pocity před závodem se zástupci médií. Bauer se domnívá, že nemá valný význam stanovit si předem nějakou jasnou taktiku.

 

Spíš bude řešit způsob boje podle momentální situace. „Jedno je jisté - během závodu přijde chvíle, kdy budu muset ve zlomku vteřiny reagovat a vsadit všechno na jednu kartu. Pokud se budu cítit dobře, tak určitě se spíše přikláním k risku, protože lehce ti nikdo nic nedá. Všichni favorité se tvrdě připravovali, takže jet si s nimi v klídku by nemuselo skončit dobře. Pro sobotu - a nejen pro ni – bude důležité získat během závodu pocit jakés takés pohody a v pravý čas se správně rozhodnout. Určitě si nebudu nechávat trumfy až na druhou skejtovou část, “ prohlásil Lukáš Bauer před tréninkem ve Whistleru.

Český medailista z běhu na 15 km volnou technikou není zrovna milovníkem skiatlonu, i když se mu v něm často dařilo. „Dřív jsem skiatlon nemusel, hlavně když to byla novinka. Nyní svůj vztah k němu neřeším. Ta medaile je úplně stejná jako z sprintu nebo z padesátky. Navíc mám vyrovnané obě techniky, takže i díky tomu patřím k adeptům na lepší umístění,“ zauvažoval Lukáš Bauer o svých ambicích.

Připomněl také dřívější způsob závodění v obou stylech. „I dneska bych jel radši dvoudenního Gundersena, jak se jezdil dříve, třeba i jednodenního, jaký byl na olympiádě v Salt Lake City. Problém jsem viděl paradoxně v botech, jelikož jedete v určitých univerzálech. Každý styl má na boty naprosto odlišné nároky, takže to, co je výborné pro klasiku, není nic moc pro bruslení a naopak. Ale jednak jsem si zvykl a pak také vývoj bot dost pokročil, tak už v tom takový problém nevidím,“ vysvětlil ostřílený matador Světového poháru, světových šampionátů a olympiád.

Skiatlon má svou specifickou taktiku, o níž Lukáš Bauer ví prakticky všechno.“V současném pojetí musíte využít své přednosti, takže klasik pokud možno těžce útočit na klasické části, aby do bruslařské už jely menší skupinky. Klasici se snaží setřást výborné bruslaře, ti se naopak snaží udržet a potom jsou ve druhé části v klídku. Velkou roli budou hrát boty a depo,“ upozornil Bauer.

Používá univerzální boty pro obě techniky, takže ani jeden styl v nich není tak příjemný jako v konkrétních botech pro jednotlivý styl, ale skiatlonové boty od Alpiny mu podle jeho slov dost vyhovují. Důležité bude neudělat chybu v depu.

„V depu se skiatlon nevyhrává. Rozhodující nástup z něj neuděláte, můžete pouze zkazit. Ale povedené depo vás může dostat z konce skupiny dopředu, což je vítané. Hlavně člověk musí přesně vědět, kde to depo má. Jednou se mi to stalo, že jsem najel do vedlejšího depa. Bylo to v době, kdy se na jednom závodě dávala čísla depa zepředu a ne zevnitř a na druhém naopak. Takže jsem místo do čtyřky najel do dvojky. Ale protože tam byly jiné hole, tak jsem si to uvědomil. Kdyby tam byly stejné jak lyže tak hole, tak bych to tehdy ani nepoznal a byla by to diskvalifikace. Bohužel i pro toho, komu bych na jeho lyžích odjel,“ připomněl s úsměvem český běžec.

Okruhy pro klasický i bruslařský úsek už si důkladně prošel a projel. Klasika bude mít podle Bauerova názoru těžší okruh s táhlým kopcem. Nelíbí se mu zbytečně dlouhý rovinatý sjezd, na kterém si horší klasici po těžkém kopci odpočinou. Předpokládá, že už na klasickém okruhu se pole roztrhá. „Bruslařský okruh má tři těžší kopce, mezi druhým a cílovým kopcem jsou rovinaté pasáže, kde se bude těžko odjíždět. Takže pokud pojede skupina, tak bude důležité být pod cílovým kopcem v dobré pozici a potom rozhodne cílové stoupání, případně až boj na stadionu,“ předpokládá Lukáš Bauer.

Nor Petter Northug, i když zcela vyhořel na individuální bruslařské patnáctce, bude podle něj největším favoritem skiatlonu. „Byl to jen jeden nepovedený závod. V sobotu bude silný jako vždycky,“ myslí si český olympionik. „Ale já se určitě ničeho nebojím. Možná mám respekt k zatáčkám, když se do nich nahrne celý peloton. Čekám tam pády a hlavně se jim chci vyhnout. Mám respekt, ale v žádném případě strach. Boj bude asi drsný, ale doufám, že ne arogantní. Sviňárny nedělám, dokud to někdo nezkusí na mě...,“ dodal Lukáš Bauer k sobotním skiatlonu, na němž ve své současné formě aspiruje na další medaii.

Ikona

Ikona

Tématické zařazení:

 » Sport