ZOH 2010 - Michal Březina: Být na olympiádě v první desítce byl můj sen - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

ZOH 2010 - Michal Březina: Být na olympiádě v první desítce byl můj sen

Ikona

19. února 2010, 09.41 | VANCOUVER | Český krasobruslař Michal Březina skončil ve čtvrtek ráno v krasobruslařské soutěži mužů na XXI. Zimních olympijských hrách v kanadském Vancouveru na 10. místě a odcházel z haly Pacific Coliseum spokojen, i když si vyčítal několik chyb. "Být v desítce na olympiádě můj sen. Naposledy se to podařilo Petru Barnovi v roce 1992.

 

Kdybych neudělal nějaké chyby, tak bych se možná posunul směrem k první šestce, ale na to ještě nejsem tak dobrý," prohlásil po závodě dvacetiletý krasobruslař z Brna, kterého rozhodčí poškodili při krátkém programu.

"Přestal jsem být naštvaný hned jak jsem odešel ze stadionu. To nemělo cenu řešit. Známky prostě byly dané a hned jsem se začal koncentrovat na volnou jízdu. Odpoledne trenéři rozhodli, že do volné jízdy půjdu bez čtverného skoku a pojedu na jistotu, na udržení pozice. Docela mě to mrzelo, protože dopoledne na tréninku jsem skákal čtveráka s jistotou. Ale já trenéry poslouchám," poznamenal k tomu Březina, který byl v olympijském závodě třetím Evropanem. Lepší byli jen držitel stříbrné medaile Rus Sergej Pljuščenko, který při svém comebacku nečekaně prohrál o 1,31 bodu s Američanem Evanem Lysackem, a čtvrtý Švýcar Stephane Lambiel.

Michal Březina začal volnou jízdu výborně, skvěle skočil postupně trojitého axela, flipa a salchowa, potom kombinaci trojitého axela s dvojitým toeloopem a první chybu udělal ve druhé kombinaci. Po trojitém flipu skočil místo trojitého toeloopa jen jednoduchého. Potom hladce zvládl dvojitého axela, avšak poté upadl při trojítém lutzu. "To už se mi opravdu dlouho nestalo. Trochu mě to rozhodilo a jak jsem z toho byl vyjukaný, tak jsem v poslední kombinaci skočil jen jednoduchého axela. Trochu mi taky docházela šťáva, byl jsem unavený, bylo tady taky dost teplo. Myslím, že to ukazuje směr další přípravy, čili jezdit v tréninku víc volných jízd za sebou a zapracovat na kondici. Trenéři to určitě dobře vědí," řekl ke svému výkonu Březina, který nastupoval na start jako 18. pořadí a na tribunách ještě doznívaly ovace, které vyvolal Kanaďan Patrick Chan.

"Tady byl větší řev než včera na hokeji. Takový jsem slyšel jen jednou v Brně na Kometě, a to jsem seděl v hledišti. Ale myslím, že jsem také publikum zaujal. Musím říct, že jsem dneska dostal spravedlivé známky, odpovídají mému výkonu a srážky za chyby jsou úplně v pořádku. Jsem přesvědčený, že to 10. místo na olympiádě je dobrým odrazovým můstkem, abych se v příští sezoně posunul znovu dopředu. Prostor pro zlepšení tady je. Ani jsem nepočítal s tím, že bych byl v první desítce už na své první olympiádě," posoudil své umístění Michal Březina.

Olympijský úspěch mu dal další motivaci na sobě pracovat a zlepšovat. "S trojitými skoky se dá zajet výborný výsledek, ale aby byl krasobruslař nejlepší a neporazitelný, musí skákat čtveráky. Mými vzory jsou Pljuščenko a Jagodin, a ty nemůže nikdo porazit, ti mohou porazit jenom sami sebe. A jsem také zastáncem chlapské jízdy. Nemůžu se smířit s tím, když rozhodčí dávají soupeřům, kteří jedou nějaké Labutí jezero - v podstatě ženskou jízdu - body jako za mužskou. Velký krasobruslař je u mě i ten, který třeba neskočí čtveráka, to byl dneska i případ Pljuščenka, ale jede jako chlap," dodal Michal Březina.

Ikona

Tématické zařazení:

 » Sport