ZOH 2010 - Český tým zlomil Slováky na konci druhé třetiny, výhru zařídil Jágr - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

ZOH 2010 - Český tým zlomil Slováky na konci druhé třetiny, výhru zařídil Jágr

Ikona

18. února 2010, 10.13 | VANCOUVER | Čeští hokejisté zvládli svoje úvodní vystoupení na olympijském hokejovém turnaji, ve čtvrtečním zápase skupiny B porazili Slovensko 3:1. Svěřenci Vladimíra Růžičky rozhodli dramatický duel na konci prostřední dvacetiminutovky, gólem a asistencí přispěl k vítězství Jaromír Jágr. Diváci v hale Canada Hockey Place zhlédli v úvodní třetině krásné hokejové představení s množstvím šancí na obou stranách.

 

Do utkání nakonec přece jen zasáhl útočník Marián Gáborík, kterého před utkáním sužovaly zdravotní problémy.

Už ve 2. minutě se otevřela vrátka na trestné lavici, po faulu na Rolinka šel odpykat dvouminutový trest Cibák. Elitní formace českého týmu se zakousla do soupeře, po pokusech Eliáše pálil třikrát za sebou Kaberle, nejnadějněji se jevila jeho poslední rána, při které Halákovi vyklouzl puk skrz betony, slovenský gólman ale v posledním okamžiku kotouč zachytil.

Obrovskou šanci si vypracovali také Slováci. Pálffy obdržel na útočnou modrou přesný pas a postupoval sám na Vokouna, ten však jeho backhandový blafák bravurně zlikvidoval. V 10. minutě už měli čeští fanoušci důvod k radosti. Blaťák nahazoval od modré na branku a kapitán českého celku Patrik Eliáš tečoval puk za Halákova záda. Forvard New Jersey Devils mohl v 17. minutě přidat i druhý zásah, Halák ale zachránil slovenské mužstvo od pohromy.

Na začátku prostřední dvacetiminutovky ovšem svěřenci Jána Filce český tým zmrazili. Jeho pasivitu potrestal ostrostřelec Marián Gáborík, který nechytatelně z prostoru mezi kruhy vymetl šibenici Vokounovy klece. Slováky vyrovnávací trefa namlsala a ve druhé části byli mírně lepší.

Česku mohl vrátit vedení Židlický, jeho bomba v přesilové hře však skončila po šikovném Čajánkově stínění pouze na tyči. Klíčový moment střetnutí přišel ve 38. minutě. Marián Hossa ve stoprocentní příležitosti zamířil jen do tyče, naopak z protiútoku vyslal Červenka do úniku Jágra, jenž procedil kotouč mezi Halákovými betony.

Útočník Avangardu Omsk poté ukázal svoji velikost ještě jednou. Těsně před přestávkou odešel "za katr" Chára, Jágr naservíroval puk před branku, slovenská obrana nepokryla na brankovišti Tomáše Plekance, který zvýšil na 3:1.

Slovensko se v závěrečné periodě mocně snažilo o korekci stavu, český celek ale výrazně podržel skvělý Tomáš Vokoun. Gólman Floridy nedovolil soupeři skórovat, přestože si velké šance vytvořil Stümpel, Gáborík a Marián Hossa. Vokoun si připsal 34 úspěšných zákroků a výrazným způsobem přispěl k vítězství českého mužstva.

Tématické zařazení:

 » Sport