ZOH 2010 - Martina Sáblíková: Jágr mi řekl, že se mnou nepromluví, dokud nebudu mít druhé zlato - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

ZOH 2010 - Martina Sáblíková: Jágr mi řekl, že se mnou nepromluví, dokud nebudu mít druhé zlato

Ikona

17. února 2010, 09.36 | RICHMOND | Pro olympijskou vítězku Martinu Sáblíkovou začalo úterý na ZOH ve Vancouveru příjemně, předáváním dortu hokejistovi Jaromíru Jágrovi ke 38. narozenínám. Potom šla do haly trénovat a podpořit Karolínu Erbanovou v závodě na 500 metrů. Sáblíková, která v noci z neděle na pondělí středoevropského času získala zlatou medaili v rychlobruslení na 3000 metrů, je na oficiality a pozornost fanoušků zvyklá.

 

"Ale co se dělo po závodě, to jsem fakt ještě nezažila. Vítězství mi přineslo samozřejmě úžasné pocity, mnoho gratulací - například jsem také dostala 280 esemesek, na facebooku jsem měla 303 zpráv a přišel mi i telegram od pana prezidenta - ale ta všechna pozornost vůči mé osobě byla tak mimořádná, že mě to nakonec úplně zlomilo. Jen z odpovídání na esemesky mi málem umřel palec. Před půlnocí jsem už z toho všeho byla tak unavená, že jsem byla ráda, že mě odtáhli do hotelu. V pondělí jsem se probudila a bolela mě děsně hlava, vydrželo mi to až do večera," svěřila se Martina Sáblíková dva dny po svém triumfu, jehož význam jí už "doběhl" a naskočila do normálního rytmu.

"V úterý jsem už normálně trénovala, ale předtím jsem Jardovi Jágrovi předávala ve vesnici narozeninový dort. Byl to zážitek i legrace, on je veselý kluk. Řekl mi, že se mnou nepromluví, dokud nebudu mít další medaili. Měl na mysli jenom zlatou, protože jiná se nepočítá," vyprávěla dvojnásobná česká sportovkyně roku. "Do závodu na 5000 metrů mi zbývá sedm dnů, takže se stihnu dobře připravit a zkoncentrovat. Tu patnáctistovku jednadvacátého půjdu hlavně kvůli tomu, abych si užila olympijskou atmosféru. Ale samozřejmě se budu snažit, aby byl nějaký dobrý výsledek," doplnila Sáblíková.

Docela ji pobavilo, že ji německá média pasovala na rychlobruslařského Usaina Bolta. "Nevím, kam na to teda choděj´. Oni to možná berou tak, že Bolt není postavou typický sprinter. Nevnímám tahle přirovnání zrovna moc vážně, je to spíš jen zábava," usmála se drobná rychlobruslařka, která sledovala v úterý večer středoevropského času Karolinu Erbanovou na pětistovce. Jejich trenér Petr Novák předpovídal v případě Erbanové nějaké překvapení.

"Karolíně je sedmnáct let, jela svůj první olympijský závod v životě a myslím, že její výkon byl super. Nastupovala jako závodnice s nejhorším osobním výkonem a její první stovka ze startu za 10,8 byla skvělá. Rozhodně se neztratila, i když byla nervózní a hrozně to prožívala. Má všechno před sebou," pochválila Sáblíková svou mladší kolegyni z reprezentačního týmu po prvním kole pětistovky, po němž byla Erbanová na 25. místě ze 36 závodnic. V prvním kole Erbanová zajela čas 39,36, ve druhém se zlepšila na 39,32.

Rychlobruslení se v poslední době stává sportem, v němž vznikla atmosféra technologického boje, neustále se hovoří o zázračných materiálech pro kombinézy a samotné nože. Nizozemský tým uvolnil informaci, že kombinézy jeho závodníků dávají každému z nich výhodu jedné desetiny sekundy na kolo. "Já tenhle boj nevnímám, jde to mimo mě. Já jsem spokojená s tím, v čem jezdím a nerada dělám změny vůči tomu, co mám vyzkoušené a funguje to. Nezříkám se do budoucna využít nějakých takových novinek, ale teď určitě ne. Samozřejmě ty nové materiály mohou hrát nějakou roli. Když Nizozemci tvrdí, že jim to dělá desetinu na kolo, tak je to 1,2 sekundy na 5000 metrů a je třeba to uvážit," řekla na to Martina Sáblíková.

Na této olympiádě zůstane u svého materiálu a nenechá se tím při přípravě na 5000 metrů znervóznit. "Pro mě je důležité, jak se cítím. Když jsem v pohodě a vnímám, že jedu dobře technicky, tak by jela třeba dvacet kol v kuse a v pohodě. U kombinézy je pro mě důležité, aby mi nebyla ani velká, ani malá a aby byla optimálně utažená přes stehna, ne vytahaná. A aby mi kapuca netahala hlavu dozadu. O tom to u mě je, když je natrénpováno. Věřím, že před pětikilometrovým závodem na tom budu stejně dobře jako před trojkou, budu mít správnou formu, napětí. To nebude o materiálu." dodala olympijská vítězka na 3000 metrů.

Tématické zařazení:

 » Sport