ZOH 2010 - Lukáš Bauer: Na pátém kilometru jsem se s medailí loučil - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

ZOH 2010 - Lukáš Bauer: Na pátém kilometru jsem se s medailí loučil

Ikona

16. února 2010, 09.52 | WHISTLER | Druhou medaili do české sbírky na XXI. Zimních olympijských hrách ve Vancouveru přidal den po po zlatém triumfu rychlobruslařky Martiny Sáblíkové běžec Lukáš Bauer, který v pondělí získal bronzovou medaili v běhu na 15 kilometrů volnou technikou. Byl to velmi tvrdě vybojovaný úspěch. Zhruba na 12. kilometru se zdál Bauerův medailový úspěch velmi nereálný.

 

Na 5. kilometru ztrácel běžec z Božího Daru na vedoucího Švéda Markuse Hellnera téměř 11 sekund, na mezičase měřeném na metě 8,7 km byl až pátý, na vedoucího Švýcara Daria Colognu měl velkou ztrátu 23,3 sekund. Na bronzovou příčku, na níž v té chvíli běžel Ital Pietro Piller Cotrer, chybělo Bauerovi téměř 10 sekund.

"Je fakt, že asi tak na pátém kilometru jsem se s medailí rozloučil. Na čtvrtém kiláku na mě přišla děsná krize, špatně jsem vyjížděl zatáčky i na rovině, o kopcích ani nemluvím. Byl jsem strašně unavenej. Psychicky jsem na tom byl hrozně mizerně. Ale i tak mi hlásili, že podle mezičasů se držím pořád na 4. až 5. místě a je to ještě celkem dobré. Nějak jsem tu krizi překonal, ale na medaili to pořád vůbec nevypadalo," řekl po závodě Lukáš Bauer.

Ve druhé polovině závodu však Bauer zrychlil, dostal se po 10. kilometru před Francouze Vincenta Vittoze a blížil se ke Švédovi Hellnerovi. K údivu všech odborníků byli daleko vzadu Norové. "Všiml jsem si, že Northug je někde úplně pryč a Hellner začíná mít velké problémy. Na předposledním kilometru jsem na Hellnera podle hlášení ztrácel čtyři sekundy, a tak jsem to napálil, co to dalo. Říkal jsem si, jo!, Lukáši, jdi do toho, jdi do něj, teď je to na medaili. Na posledním kilometru jsem ho o sekundu a půl porazil. Pak už jsem se jenom bál, aby náhodou nepřílítnul někdo zezadu a tu bronzovou medaili mi nesebral," vylíčil šťastný Bauer atmosféru závěru závodu.

Bronz z bruslařské patnáctky je v případě Lukáše Bauera tou nejméně očekávanou medaili a pro případný úspěch hovořilo jen to, že šlo o distanční závod. Pro Bauera je ideální tratí 15 km klasicky s distančním startem. "Je to naprosto super, splnil jsem cíl, mám medaili, mám splněno, ostatní bude navíc. Hodně mi to pomohlo. Měsíc jsem nezávodil, byla trochu nervozita. Nevěděl jsem, jak na tom budu, i když jsem se cítil celkem dobře. Měl jsem sice pocit, že v posledním kilometru nejde o medaili, ale jen o to, abych porazil Hellnera, ale nakonec to všechno vyšlo. Tu medaili bych označil vzhledem k tomu, jak jsem ji vybojoval, za stříbrnou bronzovou," dodal Lukáš Bauer.

Tématické zařazení:

 » Sport