ZOH 2010 - Zlatá Martina Sáblíková: Nejhorší bylo to čekání - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

ZOH 2010 - Zlatá Martina Sáblíková: Nejhorší bylo to čekání

Ikona

15. února 2010, 09.29 | RICHMOND | Rychlobruslařka Martina Sáblíková otevřela v noci na pondělí medailový účet českého týmu na XXI. Zimních olympijských hrách ve Vancouveru a to hned zlatou medailí v závodě na 3000 metrů. Po boji se svěřila, že na závodě bylo nejhorší čekání na konečný výsledek, i když její prvenství bylo nakonec suverénní.

 

Byla jsem velice nervózní. Po mně jela Němka Beckertová, která mě jednou asi o tři desetiny porazila. Sami jste to viděli, že v jejím souboji s Kanaďankou Grovesovou se rozhodlo o stříbrné a bronzové medaili. Moje pocity se teď snad ani nedají popsat. Tak strašně jsem si tu medaili přála a cítím obrovskou úlevu a radost," prohlásila Martina Sáblíková po zlatém závodě.

České krasobruslařce hodně pomohla také atmosféra v hale. "V silnější druhé polovině závodu jely tři Kanaďanky, tři Američanky a dvě Holanďanky a jak je publikum podporovalo bylo úžasné. Položila jsem se do té atmosféry a jelo se mi báječně. Těším se na večer, jak si to užiju v Českém domě, ale taky bych si to ráda užila i doma, s rodinou, s trenérem, kamarády," řekla zlatá česká medailistka, která se krátce po svém vítězství musela věnovat více různým povinnostem než oslavám. Musel na vyhlášení vítězů přímo v hale Olympic Oval Richmond, na tiskovou konferenci, na dopingovou kontrolu a potom na oficiální předání medailí v BC Place Stadium. Teprve potom mohla odjet do hotelu Delta Burnaby, kde je Český dům.

Pro Sáblíkovou však olympiáda zdaleka nekončí. Čeká ji zcela jistě 24. února závod na 5000 metrů, v němž je ještě výraznější favoritkou než jakou byla na 3000 metrů, a mezitím 21. února možná i 1500 metrů.

"Řekli jsme si s trenérem Petrem Novákem, že se o té patnáctistovce rozhodneme až podle výsledku na trojce. Ten byl dobrý. Já bych ten závod na 1500 metrů jela ráda, už kvůli lidem. O medaili na téhle trati nemá cenu nějak zvlášť uvažovat, prostě chci jet," dodala Sáblíková, která se zmínila ještě o jedné nevšední motivaci, která přispěla k jejímu pondělnímu vítězství. "Docela mě naštvalo, co se objevilo na webové stránce Claudie Pechsteinové, která tu nebyla kvůli své dopingové aféře. Snad to prý napsala její matka. Týkalo se mě to, nebudu to rozvádět, ale mrzí mě, že tady nezávodila. Ráda bych si to s ní vyřídila na dráze," dodala Martina Sáblíková.

Její kouč Petr Novák prožíval zlatý závod velmi napjatě. "Taktika byla hned od prvního kola nasadit podle časového rozpisu tempo, a to udržet až do konce. Tahle dráha je položená celkem dost nízko, takže se tu nejezdí na trojce časy pod čtyři minuty. Spočítali jsme si, jaký čas bude potřeba na medaili, ale byl jsem nervózní jako pes. Spadlo to ze mě až když jsme si mohli být jistí, že máme bronz. To bylo po předposlední dvojici Grovesová - Beckertová. Pak jsem vybouchnul radostí. Tušil jsem, že to bude lepší než na bronz," svěřil se Petr Novák, který Martinu Sáblíkovou trénuje od jejích 12 let.

"Martina pojede ještě o další medaili na pět kilometrů a pokud jde o 1500 metrů, tak o tom rozhodne její zdraví. Nemluvili jsme o tom, aby to nevypadalo jako vymlouvání, kdyby něco nevyšlo. Martina měla určité potíže se svalem, ale teď to vypadá dobře. Máme zlatou olympijskou medaili a já prožívám nejkrásnější den svého života. Pracovali jsme na tom deset let. Kdyby už teď Martina Sáblíková nikdy v životě nevyhrála žádný závod, tak budu šťastný až do smrti," dodal Petr Novák.

Před olympijskou halou obsypali Petra Nováka zejména nizozemští novináři. Znovu otevřeli téma, jak je možné, že Česká republika má olympijskou vítězku, i když nemá žádnou rychlobruslařskou dráhu. "Pořád je to tak, že když chceme doma trénovat aspoň na rybníku, tak musím vzít do ruky lopatu a odhazovat sníh. Máme velké problémy s českým rychlobruslařským svazem. Chceme halu, máme peníze, investora, ale problém leží na svazu," odpověděl jim Petr Novák.

Ikona

Ikona

Tématické zařazení:

 » Sport