ZOH 2010 - Nikola Sudová: Věřím, že mě čeká ještě jedna olympiáda, v Soči si to vynahradím - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

ZOH 2010 - Nikola Sudová: Věřím, že mě čeká ještě jedna olympiáda, v Soči si to vynahradím

Ikona

14. února 2010, 06.36 | VANCOUVER/CYPRESS MOUNTAIN | Akrobatická lyžařka Nikola Sudová předvedla v neděli na boulařském svahu v Cypress Mountain, kde se jedou olympijské závody akrobatických lyžařů na XXI. ZOH ve Vancouveru, heroický výkon, přestože skončila až na 16. místě. S těžkým zraněním kolena dala do boje úplně všechno.

 

Sedmadvacetiletá závodnice z Jablonce nad Nisou Nikola Sudová by za normálních okolností patřila k medailovým favoritkám. Před měsícem si však při tréninku v americkém Deer Valley přetrhla přední křížový vaz v levém koleně. Přesto se rozhodla, že po intenzivní léčbě bude ve Vancouveru startovat, ačkoliv věděla, že nemůže být ve špičkové formě. V odpolední kvalifikaci zajela s rutinou a bez problémů si postup zajistila. Boj o medailové umístění však byl nad její síly. Při druhém skoku byla na hranici pádu, ale situaci ustála a projela cílem. Olympijské zlato famózním způsobem vyhrála Američanka Hannah Kearneyová před Kanaďankou Jennifer Heilovou a svou krajankou Shannon Bahrkeovou. Kearneyová byla nejlepší i v kvalifikaci.

"Byla jsem samozřejmě smířená s tím, že nemůžu udělat nějaký veliký výsledek, ale do finálové jízdy jsem dala absolutně všechno. Škoda, že jsem při tom druhém skoku skoro upadla, mohlo to být o trochu lepší. Ale ta noha to neustála, koleno mě nepodrželo," řekla Nikola Sudová v cíli olympijského závodu, který se odehrával za velmi těžkých podmínek. Pršelo a foukal ostrý vítr, preparovaná trať z několikrát přemrzlého firnu byla velmi těžká.

"Podmínky byly opravdu neuvěřitelné, ale pro všechny stejné. Já jsem to prostě zkusila. Koleno mě teď už zase bolí jako čert. Za normálních okolností bych s ním asi nelyžovala, nebylo by to normální. Prostě by se léčilo. S přetrženým předním křížovým vazem se běžně nezávodí," posteskla si Sudová v mixzóně freestylového stadionu a sledovala přitom boj Američanek, Kanaďanek a Japonek o medaile.
"Olympiáda byla plánovaným vrcholem sezony a prostě jsme do toho šli i přes bolest. Ale teď mě čeká operace. Stihnu ji vlastně v doporučeném lékařském termínu, protože operace předního křížového vazu se dělá do šesti až sedm týdnů po zranění. Sezona tím pro mě samozřejmě končí. Nebudu po operaci skoro nic dělat, takže si aspoň dám do pořádku školu. Dopíšu nějaké seminárky a vyřídím si zase učitelskou praxi v jedné jablonecké škole," řekla Nikola Sudová o svých nejbližších plánech.

Česká boulařská jednička studuje na pedagogické fakultě obor tělocvik a zeměpis. "Moje druhé olympijské hry hlavně kvůli zranění nedopadly dobře, ale nezoufám si, k tomu mám daleko. Věřím, že se dočkám ještě jedné olympiády, budu za čtyři roky v Soči zdravá a tam si to snad vynahradím. Budu zkušenější a možná i o to lepší," dodala Nikola Sudová.

Tématické zařazení:

 » Sport