ZOH 2010: XXI. Zimní olympijské hry ve Vancouveru byly zahájeny, oheň zapálil i Gretzky - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

ZOH 2010: XXI. Zimní olympijské hry ve Vancouveru byly zahájeny, oheň zapálil i Gretzky

Ikona

13. února 2010, 09.11 | VANCOUVER | XXI. Zimní olympijské hry v kanadském Vancouveru byly oficiálně zahájeny generální guvernérkou Kanady Michaëlle Jeanovou a prezidentem MOV Jacquesem Roggem. Olympijský oheň na stadionu pak zapálila kanadská čtveřice v čele s hokejistou Waynem Gretzkym, Jaromír Jágr byl vlajkonošem české výpravy.

 

Slavnostní ceremoniál začal ve 3 hodiny v hale BC Place Stadium ve Vancouveru a byl věnován tragicky zesnulému gruzínskému sáňkaři Nodaru Kumaritašvilimu, který zemřel po nehodě při tréninku krátce před slavnostním ceremoniálem. Výprava Gruzie přišla na plochu s vlajkou spolu s černou páskou, rovněž gruzínští sportovci uctili památku Kumaritašviliho černou páskou na rukávu.

Rozpočet slavnostního zahájení byl vyšplhal na 40 milionů kanadských dolarů (720 milionů Kč). Tím se stalo nejdražším zahájením v historii ZOH a druhým nejdražším vůbec po předloňských letních hrách v Pekingu. Zároveň si Vancouver připsal premiéru v tom, že ceremoniál se konal pod uzavřenou střechou. Jak zahajovací, tak závěrečný režíruje David Atkins, který se podepsal rovněž pod ceremoniály v Sydney 2000 a Turíně 2006.

Prvních dvacet minut ceremoniálu bylo věnováno historii Kanady a na ploše se představily původní čtyři národy, které Kanadu obývaly. Poté už začaly defilovat jednotlivé delegace sportovců. Jako první tradičně nastoupila výprava Řecka jako země, která dala světu olympijské hry. Poté šly jednotlivé země podle abecedního pořadí, poslední na řadu přišla pořádající země Kanada.

Českou výpravu přivedl jako vlajkonoš nejslavnější český hokejista všech dob Jaromír Jágr. V Kanadě, kolébce hokeje zvolili hokejisty za své vlajkonoše i další hokejové země. S vlajkou své země na plochu vstoupili Slovák Žigmund Pálffy, dvojnásobný olympijský vítěz Švéd Peter Forsberg, bývalý ruský spoluhráč Jaromíra Jágra v Pittsburghu Alexej Morozov, finský veterán Ville Peltonen, Bělorus Oleg Antoněnko a Nor Tommy Jakobsen.

Z dalších sportovních hvězd se cti přivést výpravu své země s vlajkou v ruce se dočkalo například zkušenému italskému běžkaři Giorgiu Di Centaovi, dvojnásobnému vítězi z minulých her v Turíně (50 km a štafeta na 4x10 km). Domácí sportovce přivedla rychlobruslařka Clara Hughesová, která získala olympijské medaile v cyklistice na letních olympijských hrách (1996 Atlanta) i v rychlobruslení na zimních olympijských hrách (2002 Salt Lake City).

Po nástupu všech sportovců vystoupili kanadští zpěváci Nelly Furtado a Bryan Adams, kteří představili hymnu ZOH 2010 pod názvem „Udeř na buben!“ Pak už následoval tradiční kulturní program. Na konci tříhodinového programu přinesli olympijskou vlajku s pěti kruhy bývalý kanadský hokejista Bobby Orr, muzikantka Anne Murrayová, bývalý závodník formule 1 Jacques Villeneuve, matka Terryho Foxe, zakladatele stejnojmenných běhů, Betty Foxová, kanadský herec Donald Sutherland, zlatá olympijská medailistka v krasobruslení z roku 1948 Barbara Ann Scottová, poručík Spojených národů – mise ve Rwandě Roméo Dallaire a Julie Payetteová, kanadská astronautka.

Pak už scházelo jen slavnostní zapálení olympijského ohně. Postupně si ze štafety oheň připálili paralympionik Rick Hansen, kanadská rychlobruslařka Catriona LeMay Doanová, kanadský basketbalista Steve Nash, kanadská lyžařka Nancy Greeneová a legendární kanadský hokejista Wayne Gretzky. Společným dílem pak zažehli oheň přímo na stadionu. XXI. Zimní olympijské hry byly tímto aktem zahájeny.

Tématické zařazení:

 » Sport