Na start nejtěžší rally světa se postaví i dva jezdci ze Vsetína - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Na start nejtěžší rally světa se postaví i dva jezdci ze Vsetína

Ikona

6. prosince 2009, 11.41 | VSETÍN | Hned dva vsetínští jezdci - Viktor Chytka a Petr Šulák se postaví na start 32. ročníku nejtěžšího motoristického závodu světa, Rally Dakar 2010. Informovala o tom mluvčí vsetínské radnice Eva Stejskalová s tím, že oba muži pojedou ve voze značky Toyota. Pětadvacetiletý právník Viktor Chytka nepojede Dakar poprvé.

 

Na začátku letošního roku úspěšně absolvoval uplynulý ročník ve společné posádce s Jiřím Janečkem. "Obávám se, že jsem se nakazil virem Dakar, proti kterému neexistuje vakcína," konstatoval už po absolvování letošního Dakaru Chytka.

Na nový ročník rally se pečlivě připravoval v rámci různých soutěží, například v pouštích Kazachstánu a Turkmenistánu. Během letošní sezony najel v soutěžích více než 10 tisíc ostrých kilometrů a dojel si mimo jiné i pro titul mistra republiky ve své skupině cross country.

Rally Dakar 2010 pojede Chytka v sériovém voze Toyota LC, a to za Czech Dakar tým. "Zůstávám nohama na zemi, když se nám podaří závod opět dojet, bude to velký úspěch," doplnil Chytka. Celý Czech Dakar team, pod jehož křídly odstartují dvě tatry, dvě toyoty, tři motocykly a jedna čtyřkolka, se do Argentiny přesune 26. prosince.

Petr Šulák si na Dakaru odbude svou premiéru, a to ve společné posádce Vinland teamu s Peterem Mikulou ve stejném voze jako Viktor Chytka – v Toyotě 120 LC. "Peter Mikula mě oslovil, zda bych s ním nechtěl jet. Rozmýšlel jsem se asi sekundu. Taková nabídka se neodmítá. V tom okamžiku jsem si připadal, jako by mě někdo hodil do snu," řekl Šulák.

Také on si ale uvědomuje náročnost soutěže. "Tuším, co nás tam asi čeká, ale i to je tak polovina skutečnosti. Proto budeme opravdu rádi, když dojedeme," naznačil své ambice.

Rally Dakar 2010 se již podruhé pojede v nehostinných pouštích a horských přejezdech Argentiny a Chile a závodníci neminou ani nejsušší poušť světa – Atacamu. Rally, jejíž celková délka přesahuje devět tisíc kilometrů s převýšením 4760 metrů, startuje 1. ledna 2010 v Buenos Aires.

Tématické zařazení:

 » Sport