FIFA nový zápas mezi Francií a Irskem neumožní - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

FIFA nový zápas mezi Francií a Irskem neumožní

Ikona

20. listopadu 2009, 18.05 | PAŘÍŽ | Mezinárodní fotbalová federace (FIFA) neumožní konání nového zápasu mezi Francií a Irskem ani přesto, že o postupu domácího týmu na MS 2010 rozhodl neregulérní gól v prodloužení duelu. Zástupci FIFA zveřejnili stanovisko v pátek na oficiálních stránkách.

 

Fotbalisté Francie postoupili ve středu pozdě večer na MS 2010, když v prodloužení zápasu s Irskem vstřelili gól na 1:1, což jim stačilo k postupu. Útočník Thierry Henry ale po zápase přiznal, že při gólové akci zahrál rukou a gól tak neměl platit. Jenže švédský sudí Martin Hansson branku Williama Gallase uznal a po konečném hvizdu se vznesla vlna kritiky, jelikož byla porušena základní pravidla fair-play.

Poškození Irové po FIFA chtěli, aby se zápas opakoval. "Očividně nesprávné rozhodnutí rozhodčího, který gól uznal, poškodilo integritu sportu a my nyní žádáme FIFA, jako vrcholný orgán, aby se zápas opakoval," stěžovali si. Možnost konání nového utkání pak nevyloučila ani francouzská ministryně financí Christina Lagardová. "Samozřejmě jsem velmi ráda, že jsme se dostali na MS 2010, ale je smutné, že se tak stalo díky podvádění. FIFA by měla prozkoumat pravidla, možná zápas nechat opakovat," prohlásila.

Jenže FIFA v pátek definitivně rozhodla, že se utkání opakovat nebude. "Výsledek zápasu nelze změnit, ani nejde odehrát jiné utkání. Jak je uvedeno v pravidlech fotbalu, na hřišti je pánem rozhodčí a jeho verdikty jsou konečné," píše FIFA se svém oficiálním prohlášení.

Irové se odvolávali na podobnou událost z roku 2005, kdy byla zrušena platnost výsledku kvalifikace mistrovství světa mezi Uzbekistánem a Bahrajnem na základě technické chyby rozhodčího. Tentokrát ale Francouzům už nikdo postup do JAR nevezme.

"Nemohl jsem žádat opakování zápasu," přiznal italský trenér irské reprezentace Giovanni Trapattoni. "Vím, že je to nemožné. Když rozhodčí rozhodne, jeho verditk nelze odvolat. Zápas tím pro mě končí," přidal. Naopak zopakoval svou kritiku FIFA, že se na poslední chvíli před losem rozhodla čtyři týmy podle světového žebříčku nasadit. Rovněž se mu nelíbí, že by se mělo hrát v případě nerozhodného výsledku v odvetě prodloužení. To podle něho zvýhodňuje mužstvo, které má v odvetě výhodu domácího prostředí.

Ikona

Tématické zařazení:

 » Sport