Jihoafrické běžkyni Semenyaové zůstane zlato z MS - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Jihoafrické běžkyni Semenyaové zůstane zlato z MS

Ikona

19. listopadu 2009, 16.13 | JOHANNESBURG | Mezinárodní atletická federace (IAAF) ponechá jihoafrické běžkyni Caster Semenyaové zlatou medaili, kterou vybojovala v běhu na 800 metrů na mistrovství světa v Berlíně, přes pochybnosti o jejím pohlaví. Zprávu přinesla ve čtvrtek agentura Reuters.

 

Jihoafrická vláda, právníci atletky a IAAF dosáhli konečné dohody, podle níž si osmnáctiletá Semenyaová bude moci ponechat zlatou medaili, titul mistryně světa i prize money s tím spojené, protože "neudělala nic špatného", jak se uvádí v prohlášení jihoafrického ministerstva sportu. IAAF současně sdělila, že výsledky testů na zjištění pohlaví budou považovány za důvěrné a nebude o nich veřejnost informovat. Osmnáctiletá Semenyaová podstoupila testy v létě v Jihoafrické republice a poté i v Německu.

Ministerstvo sportu prohlásilo, že Caster Semenyaová rozhodne o své budoucnosti sama. "Výsledky vědeckého zkoumání dostane Caster k dispozici, aby mohla o své budoucnosti rozhodnout sama. Ať už se rozhodne jakkoli, budeme to respektovat."

Prezident Jihoafrické atletické federace (ASA) Leonard Chuene byl suspendován Olympijským výborem Jižní Afriky poté, co přiznal, že lhal o tom, že Semenyaová už podstoupila testy před mistrovstvím světa, kde vybojovala zlatou medaili v nejlepším čase sezony.

Australský list Daily Telegraph s odvoláním na nejmenovaný zdroj v září informoval, že Semenyaová je hermafrodit s ženskými i mužskými pohlavními orgány. IAAF zprávu nepotvrdila. Semenyaová a její rodina tvrdí, že atletka je žena a publicita spojená s kauzou jí způsobila problémy.

Tématické zařazení:

 » Sport