Premiéru filmu o fotbalistovi Kollerovi kvůli pandemii přesouvají na srpen - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Premiéru filmu o fotbalistovi Kollerovi kvůli pandemii přesouvají na srpen

Zdroj: Wikipedia

20. ledna 2022, 09.36 | Premiéru filmu Petra Větrovského o fotbalistovi Kollerovi přesouvají tvůrci kvůli pandemii na 11. srpna. Snímek měl původně mít pod názvem Jan Koller - Příběh obyčejného kluka premiéru 3. února. ČTK o tom za tvůrce informoval Vítek Rosenbaum.

 

"Po poradě se samotným Honzou Kollerem a distributorem, jsme se rozhodli premiéru odložit. Denně si čtu články, co se vlastně všechno může stát, ale zároveň to nikdo neví. Honza dal do filmu celý svůj životní příběh a já si nedovedu představit, že by třeba po týdnu promítání zavřeli kina. Nechci ani, aby lidé chodili do kina se strachem. Měli by tam jít pro radost a u Honzy příběhu hlavně pro motivaci," uvedl režisér Petr Větrovský, jenž Kollera rok a půl natáčel.

 

Větrovský nenatočil snímek pouze o kopané, přestože se v něm objeví řada domácích a světových fotbalových hvězd, ale i o soukromém životě hráče, který se z amatéra stal hráčem světové úrovně. "Jako distributor chceme věnovat filmu velkou pozornost, protože registrujeme velký zájem z řad diváků a i proto ho nechceme distribuovat do kin v takto nejistém období," sdělila Eva Hartmanová Pavlíčková za distributora Bohemia Motion Pictures.

 

K filmu chystají množství doprovodných akcí s fanoušky. "Fotbal jsem z velké části hrál vždy i pro ně. Tyto akce bychom nemohli teď udělat v takovém rozsahu a i to je důvod, proč jsme se dohodli na přesunu," podotkl Koller.

 

Pražský rodák začínal s fotbalem jako brankář v jihočeské Smetanově Lhotě, v roce 1994 si ho z divizního Milevska už jako útočníka nečekaně vytáhla Sparta. Ve filmu se objeví mnoho Kollerových spoluhráčů, například Tomáš Galásek, Pavel Nedvěd, Tomáš Rosický, Petr Čech, Karel Poborský a další. Větrovský podotkl, že se v dokumentu Koller otvírá více, než od něho čekal. Režiséra, který zaznamenal úspěch s dokumentárním filmem Attila o slovenském zápasníkovi Attilu Véghovi, podle jeho slov na Kollerovi fascinuje jeho světová nezaměnitelnost.

 

Koller v září 2009 ukončil svou reprezentační kariéru. Během své profesionální dráhy prošel hráč přezdívaný "Dino" Spartou, Lokerenem, Anderlechtem, Dortmundem, Monakem, Norimberkem, Samarou a Cannes. V nejvyšších soutěžích nastřílel celkem 180 gólů, mistrovské tituly získal kromě ČR i v Belgii a Německu. V roce 1999 vyhrál domácí anketu Fotbalista roku, o rok později byl vyhlášen nejlepším hráčem belgické ligy.

 

Více než dvoumetrový útočník patřil i k největším oporám národního týmu, s nímž si zahrál na jednom světovém a třech evropských šampionátech. Člen Klubu ligových kanonýrů a s 55 góly historicky nejlepší střelec české reprezentace debutoval až v necelých 26 letech v únoru 1999 proti Belgii a hned se postaral o jediný gól utkání. Nejslavnější chvíle zažil na Euru 2004 v Portugalsku, kde spanilou jízdu svěřenců trenéra Brücknera ukončila až smolná porážka v semifinále s Řeckem.

 

Zdroj: ČTK

Tématické zařazení:

 » Film  

 » Sport  

Poslat článek

Nyní máte možnost poslat odkaz článku svým přátelům:

Váš e-mail:

(Není povinný)

E-mail adresáta:

Odkaz článku:

Vzkaz:

Kontrola:

Do spodního pole opište z obrázku 5 znaků:

Kód pro ověření