V Jizerských horách letos mírně zlevní ceny vleků - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

V Jizerských horách letos mírně zlevní ceny vleků

Ikona

13. listopadu 2009, 16.39 | LIBEREC | Levnější lyžování nabídnou v nadcházející zimní sezoně lyžařská střediska TJ Bižuterie Jablonec nad Nisou. Ředitel TJ Bižuterie Pavel Bažant řekl, že jinak jejich střediska sice žádné zásadní novinky nechystají, ale ceny vleků mírně zlevní. Provozujeme areály v Bedřichově na Jablonecku, Tanvaldský Špičák a Severák rovněž na Jablonecku.

 

Jednodenní skipasy ve vedlejší sezoně letos do 25. prosince a od 15. března roku příštího budou v Bedřichově stát pro dospělé 280 korun a pro děti do12 let 170 korun. V hlavní sezoně přijde celodenní skipas pro dospělé rekreanty na 380 korun, pro děti do 12 let na 270 korun,“ upřesnil Bažant. Kromě základního ceníku mají různé typy slev pro vícedenní pobyty, rodiny, seniory a uživatele dětských vleků. V minulých dvou hlavních sezonách se ceny skipasů neměnily. Celodenní skipas stál pro dospělé 510 korun a pro děti 390 korun.

Sportovní areál Ještěd bude mít zimní ceník podle jednatele Jakuba Čeřovského rovněž mírně levnější. „Letní sezona skončila 1. listopadu a zimní začne hned podle aktuálního vývoje počasí,“ uvedl Čeřovský. Dodal, že jízdenka pro dospělého na jeden den přijde v hlavní sezoně na 500 korun, ve vedlejší sezoně na 440 korun a děti zaplatí polovinu. Přeprava lyží bude zdarma a na ještědských sjezdovkách funguje také velké množství různých slev a bonusů pro studenty, seniory již od ročníku 1950, juniory, rodiny, školní skupiny a pro vícedenní pobyty. Ze střediska Ještěd bude i letos fungovat přímé spojení do aquaparku libereckého Centra Babylon.

Všechna zimní střediska v Jizerských horách, na Ještědu a v Podkrkonoší na Semilsku jsou bezpečná za předpokladu dodržování pravidel sportu a pokynů vlekařů a jsou napojená na stanice Horské služby. Poslední velká tragédie postihla v roce 2005 pražskou lyžařku na ještědské sjezdovce pod lany lanovky. Sjezdovku tehdy přetínala tak zvaná televizní cesta ke skokanským můstkům a žena v plné rychlosti narazila do boku služebního terénního auta. V současnosti je tato cesta zrušená a přístup k můstkům vede jinou trasou zcela mimo sjezdovky.

Středisko Tanvaldský Špičák v Jizerských horách má sjezdové tratě se všemi stupni obtížnosti a kvalitu evropské úrovně. Lyžařům poslouží pět vleků různých délek a čtyřsedačková lanovka, vše s přepravní kapacitou téměř šest tisíc osob za hodinu. Celková délka sjezdových tratí je šest kilometrů. Nejdelší je dlouhá 1450 metrů a největší převýšení je 450 metrů. K vybavenosti střediska patří půjčovna a servis pro lyžaře i snowboardisty, testovací centrum lyží, lyžařská škola i bezplatné parkování Špičák I a Špičák II.

Středisko Severák je nejchladnějším místem v Jizerských horách a vhodné pro rodiny s dětmi. Disponuje deseti vleky s přepravní kapacitou 5425 osob za hodinu a celkovou délkou lyžařských tratí pět kilometrů. Umožňuje také nástup na běžecké tratě Jizerské magistrály. K vybavenosti střediska patří půjčovna a servis sportovního vybavení, lyžařská škola, snowpark pro snowboarding a bezplatné parkování.

Bedřichov nabízí tratě vhodné hlavně pro rodiny s dětmi. Nabízí osm vleků s přepravní kapacitou 5520 osob za hodinu a celkovou délku sjezdovek šest kilometrů. Komfort doplňuje skibus na trase Jablonec nad Nisou, Hrabětice, Bedřichov, Jablonec nad Nisou, další spojení s MHD Jablonec nad Nisou a meziměstské s Libercem. Ve středisku je půjčovna a servis lyžařského vybavení, lyžařská škola včetně výuky snowboardu a nástup na 80 kilometrů dlouhé a letos výrazně modernizované běžecké tratě Jizerské magistrály. Rovněž Bedřichov umožňuje bezplatné parkování na dvou parkovištích střediska.

Středisko Ještěd u Liberce se stalo nejdynamičtějším zimním střediskem v kraji, jemuž pomohlo i letošní Mistrovství světa v klasickém lyžování. Dvě čtyřsedadlové lanovky na Černý vrch a vrch Skalka a také kabinová lanovka ČD na Ještěd slouží i v létě turistům a cyklistům. V nadcházející zimní sezoně pojede na ještědské svahy ještě dvousedadlová lanovka a pět vleků, vše s přepravní kapacitou přes 4500 osob za hodinu. Areál nabízí 12,5 kilometru sjezdových tratí různé obtížnosti, osvětlenou sjezdovku dlouhou téměř 400 metrů pro večerní lyžování, 95 procent zasněžovaných tratí, půjčovnu, servis, lyžařskou školu a školku a zdarma parkování v areálu. Nejdelší sjezdovka je dlouhá 1730 metrů a největší převýšení 360 metrů. Středisko Ještěd je spojené s krajským městem skibusem a tramvají MHD. Jízda do centra Liberce trvá přibližně dvacet minut.

Středisko Kamenec u Jablonce nad Jizerou na Semilsku připravilo pro zimní sezónu dva vleky a tři kilometry sjezdových tratí včetně dvou červených pro náročné lyžaře. Zasněžovací systém pokrývá sto procent tratí. Vleky mají přepravní kapacitu téměř 1500 osob za hodinu. Areál doplňuje půjčovna, lyžařská škola, bezplatné parkoviště a skibus z pražského Černého mostu až pod sjezdovku.

Šachty u Vysokého nad Jizerou na Semilsku mají tři moderní vleky a dva dětské na čtyři kilometry sjezdových tratí pro pokročilé i začátečníky. Novinkou sezony bude nová trať pro snowtubing a dětské skútry. Zasněžovací systém pokrývá 90 procent všech šesti sjezdových tratí. Nejdelší je dlouhá 1350 metrů. Tratě 900 a 300 metrů umožňují také večerní lyžování. Součástí areálu je půjčovna a špičkový servis, lyžařská škola a školka a parkování zdarma. Spojení skibusem bude od začátku sezóny z pražského Černého mostu.

Středisko Kozinec u Jilemnice na Semilsku je ideální pro rodiny s dětmi a začátečníky. Nabízí dvě sjezdovky, moderní vlek a vlek pro děti. Zasněžování pokrývá sto procent areálu. Středisko je vybavené lyžařskou školou a školkou a od horní stanice vleku začínají běžecké tratě. Také toto středisko poskytuje večerní lyžování, bezplatné parkování a spojení skibusem z pražského Černého mostu.

Ubytování nabízí v Jizerských horách a v Jablonci nad Nisou, Tanvaldu, v Harrachově a v dalších přilehlých městech několik stovek penzionů, chat i hotelů a většina z nich má stále volné kapacity. Sportovní areál Ještěd je nejlépe dostupný přímo z Liberce tramvají, ale má i nové parkoviště se signalizací jeho obsazenosti. Krajské město rovněž nabízí stovky volných ubytovacích míst včetně hotelu Centra Babylon, který zajišťuje autobusové spoje i do Krkonoš a propojení zimních středisek jako skiaquabus s babylonským akvaparkem.

Tématické zařazení:

 » Sport