Jsem teď učedník, směje se veslař Chalupa - Sport - REGIONÁLNÍ NOVINY

7SEVEN

Sport

Jsem teď učedník, směje se veslař Chalupa

Ikona

13. listopadu 2009, 09.56 | RAČICE | V jedenačtyřiceti letech ukončil Václav Chalupa veslařskou kariéru ziskem stříbrné medaile na mistrovství světa v Poznani a teď se připravuje na nové zaměstnání. Chalupa o tom mluvil na slavnostním večeru po vyhlašování nejlepších armádních sportovců roku, mezi nimiž obsadil patnácté místo.

 

Chalupa neopustí veslování nadobro, bude opravovat lodě. "Teď jsem učedník. Učím se řemeslo, které budu dělat, až skončím v armádě," vysvětlil stříbrný olympijský medailista na skifu z Barcelony 1992, který uniformu i hodnost kapitána vrátí na konci roku.

"Teď chodím do dílny, kterou bych měl za čas přebrat a šéfovat v ní. Vyptávám se lidí, co tam pracují, jak se co dělá, sleduju to," popsal muž, jenž se může chlubit titulem Český veslař dvacátého století. "Dva dny jsem teď brousil loď, mám úplně obroušené konečky prstů," přiznal, že se zdaleka jen nedívá. "Copak práce kolem lodí! Ale budu muset proniknout i do účetnictví a vůbec řízení kolektivu. To bude trochu nezvyk," obává se Chalupa.

Přestože skončil a měl by tedy mít oproti jiným rokům víc volna, opak je pravdou. "Krátce po sezoně jsem strávil s rodinou hodně času, ale teď už moc volna nemám. Myslel jsem, že se alespoň častěji dostanu s Vaškem na trénink, ale podařilo se mi to jen dvakrát," připomněl Chalupa svého téměř šestnáctiletého syna, který také vesluje.

"Budu muset chodit častěji, i kvůli sobě. Zatím jsem v pohodě, ale nedostatek pohybu bych brzy na sobě pocítil," má jasno Chalupa. "Je to výhoda, že Vašek taky vesluje. Už jsme se domluvili, že si některé tréninky dáme u nás v Račicích na kanále, aby nemusel jezdit do loděnice," dodal Chalupa, který s manželkou Alicí vychovává ještě rok a půl starého Ondřeje.

Chalupa, který v prosinci oslaví dvaačtyřicáté narozeniny, je majitelem devíti medailí z mistrovství světa a olympijských her, které vybojoval v rozmezí let 1989 až 2009. Osm z nich získal jako skifař, poslední v srpnu v Poznani na dvojce s kormidelníkem s Jakubem Makovičkou a kormidelníkem Oldřichem Hejduškem.

Tématické zařazení:

 » Sport